Translate

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Οι Ιταλοί δείχνουν το δρόμο

 
 
Το olapaok.gr θυμάται τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου και τις τιμωρίες στους μεγάλους του Καμπιονάτο. Αυτός θα είναι ο δρόμος που θα περπατήσει και η ελληνική δικαιοσύνη; Μακάρι!
 
 
Το σκάνδαλο που ξέσπασε, προκάλεσε σοκ στον φίλαθλο κόσμο της Ελλάδας, όχι γιατί πίστευε πως το ποδόσφαιρο στη χώρα μας ήταν καθαρό, αλλά γιατί δεν πίστευαν πως θα υπήρχε κάποιος να τους σταματήσει. Και ήταν αλήθεια μέχρι που τελικά το πρώτο βήμα προς την κάθαρση έγινε.
Από εδώ και πέρα, πρέπει να γίνουμε... Ιταλοί, που ναι μεν είχαν και έχουν τη Μαφία να τους κάνει τη ζωή δύσκολη σε κάθε επίπεδο, αλλά σε δύο περιπτώσεις υπήρξαν υποδειγματικοί στις αντιδράσεις τους.


Το σκάνδαλο totonero
Το 1980 που ξέσπασε το σκάνδαλο totonero και μοιάζει πολύ περισσότερο με το δικό μας, καθώς είχε σχέση κυρίως με στοιχηματισμό, είχε εμπλακεί σ’ αυτό και ο μεγάλος Πάολο Ρόσι. Όχι, όμως, μόνο αυτός, καθώς ένα σύστημα με bookmakers και ποδοσφαιριστές έστηναν αρχικώς το ποιος θα βάλει πρώτος γκολ και με το πέρασμα του χρόνου έχοντας γίνει… αχόρταγοι έστηναν και τα αποτελέσματα και των μεγαλύτερων ομάδων. Η αστυνομία αντέδρασε, συνέλαβε τους ενόχους και μαζί τους την πλήρωσαν και πολύ μεγάλες ομάδες.
Η Μίλαν και η Λάτσιο υποβιβάστηκαν, ενώ αφαιρέθηκαν συνολικά 25 βαθμοί από διάφορες ομάδες και τιμωρήθηκαν δεκάδες ποδοσφαιριστές (σε υψηλό επίπεδο επανήλθαν ουσιαστικά μόνο οι Ρόσι, Τζορντάνο και Μανφρεντόνια).
Η Γιουβέντους, που αντιμετώπιζε επίσης απειλή υποβιβασμού, τη γλύτωσε και οι φήμες λένε ότι έπαιξε ρόλο ο Ανιέλι, που απείλησε ότι θα πάρει το εργοστάσιο της FIAT από το Τορίνο και θα το πάει στην Πολωνία.


Την έπαθε και η Γιουβέντους
Το calciopolis έχει περισσότερο σχέση με την εποχή της "παράγκας", με τον Λουτσιάνο Μότζι να ελέγχει απόλυτα ό,τι συνέβαινε στο ιταλικό ποδόσφαιρο. Ο παράγοντας της Γιουβέντους χρημάτιζε διαιτητές, έκανε ουσιαστικά τον ορισμό τους και σε συνεργασία με τον γιο του, που είχε γραφείο μάνατζερ και εκπροσωπούσε διακόσιους περίπου παίκτες. 

Πέραν όλων αυτών, χρησιμοποιώντας την παντοδυναμία του απειλούσε τους παράγοντες άλλων ομάδων ακόμα και με υποβιβασμό τους. Τελικά, μετά από μία εντυπωσιακή έρευνα με χιλιάδες καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, γραπτές αποδείξεις και όχι μόνο, κατάφερε η αστυνομία να δώσει τέλος στη δράση του. Και αν η ποινή για τον ίδιο ήταν μόλις 18 μήνες φυλάκιση για τις εμπλεκόμενες ομάδες ήταν πολύ πιο βαριές.

     Γιουβέντους: Αφαίρεση πρωταθλημάτων 2005 και 2006, υποβιβασμός στη Serie B, 3 αγώνες κεκλεισμένων των θυρών, αποκλεισμός από το Champions League 2006-07.

     Μίλαν: Αφαίρεση 30 βαθμών από το πρωτάθλημα, ένας κεκλεισμένων των θυρών, αποκλεισμός από το Champions League 2006-07.

     Φιορεντίνα: Αποκλεισμός από το Champions League 2006-07, δύο αγώνες κεκλεισμένων των θυρών.

     Λάτσιο: Αποκλεισμός από το UEFA 2006-07, δύο αγώνες κεκλεισμένων των θυρών.


Και πλέον, το ερώτημα που γεννάται είναι ένα: θα μπορέσουν στην Ελλάδα να ταράξουν πραγματικά το σύστημα, αποφασίζοντας αφαίρεση τίτλων, ευρωπαϊκών εξόδων, υποβιβασμούς των ομάδων που αποδεδειγμένα είχαν εμπλοκή ή απλά θα το κάνουν επιλεκτικά στις πιο "αδύναμες", εκεί που οι αντιδράσεις δεν θα είναι και πολύ μεγάλες; Περιμένουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΆΨΤΕ ΤΟ ΣΧΌΛΙΌ ΣΑΣ

Γράψτε το σχόλιό σας με κόσμιο τρόπο.Χωρίς προσβλητικά μηνύματα και βρισιές σε οποιονδήποτε. ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ!

Δεν θα δημοσιεύονται σχόλια που γράφονται σε greeklish

Powered By Blogger

Το αρχείο του blog