Τα οικονομικά μεγέθη των δύο φιναλίστ του Champions League φτάνουν απλά στα... ύψη! Το gazzetta.gr αναλύει τα οικονομικά δεδομένα του τελικού του Γουέμπλεϊ, τα οποία προκαλούν... ίλιγγο!
●    Η αξία των δύο συλλόγων ξεπερνά σε σύνολο το ιλιγγιώδες ποσό των 2 δις ευρώ... Πιο συγκεκριμένα, η αξία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποτιμάται σύμφωνα με το γνωστό περιοδικό Forbes στα 1,3 δις ευρώ, ενώ της Μπαρτσελόνα στα 710 εκατ. ευρώ...




●    Σύμφωνα με την Deloitte & Touch, τα έσοδα της Μπαρτσελόνα για την περίοδο 2009-10 ανήλθαν σε 365,9 εκατ. ευρώ (2η στη σχετική λίστα), ενώ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε 327 εκατ. ευρώ (3η στη λίστα).


Από τα συνολικά τους έσοδα οι Καταλανοί στηρίζουν το 44% στα τηλεοπτικά δικαιώματα (178,1 εκατ. ευρώ από την Πριμέρα Ντιβιζιόν και το Champions League), το 25% από τα εισιτήρια και τα υπόλοιπα έσοδα των δραστηριοτήτων τους στο «Καμπ Νόου» (97,8 εκατ. ευρώ) και τέλος 31% από εμπορικές δραστηριότητες, όπως χορηγίες, διαφημίσεις, πωλήσεις φανελών κλπ (122,2 εκατ. ευρώ).
Η Γιουνάιτεντ από την άλλη πλευρά εισέπραξε 128 εκατ. ευρώ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, που αποτελεί το 37% των συνολικών της εσόδων της, 99,4 εκατ. ευρώ από εμπορικές δραστηριότητες (35% του συνόλου) και 122,4 εκατ. ευρώ από τα εισιτήρια και τις υπόλοιπες δραστηριότητες του «Ολντ Τράφορντ» (εστιατόρια, εκδηλώσεις, μπαρ, ξενοδοχεία κλπ).




●    Οι δύο ομάδες, όμως, κουβαλούν και τεράστιες υποχρεώσεις μαζί τους... Το ετήσιο χρέος της Μπαρτσελόνα αγγίζει τα 591 εκατ. ευρώ, ενώ της Γιουνάιτεντ σε 405 εκατ. ευρώ...





●    Οι αξίες των ρόστερ των ομάδων σύμφωνα με την ιστοσελίδα transfermarkt αποτιμώνται σε 554,1 εκατ. ευρώ για την Μπαρτσελόνα και σε 387,2 εκατ. ευρώ για τη Γιουνάιτεντ.




●    Από τη συνολική αξία του ρόστερ της Μπαρτσελόνα, το 55,2% αφορά ποδοσφαιριστές που προέρχονται από τις ακαδημίες της. Το αντίστοιχο ποσοστό για τη Γιουνάιτεντ ανέρχεται μόλις στο 16,5%...




●    Η Μπαρτσελόνα ξόδεψε για μεταγραφές στις δύο τελευταίες μεταγραφικές περιόδους (καλοκαίρι 2010, Ιανουάριος 2011) συνολικά 63,8 εκατ. ευρώ για την ενίσχυσή της, ενώ μέχρι στιγμής έχει εισπράξει περίπου 46 από πωλήσεις παικτών. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από την άλλη έχει δαπανήσει για μεταγραφές στο ίδιο χρονικό διάστημα λίγα λιγότερα από 26 εκατ. ευρώ, ενώ έχει εισπράξει από πωλήσεις περίπου 16.




●    Η Γιουνάιτεντ φέτος θα κάνει... ασύλληπτο ρεκόρ εσόδων για το Champions League, καθώς το ποσό θα πλησιάσει τα 80 εκατ. ευρώ! Η αγγλική ομάδα έχει δώσει έξι παιχνίδια στο «Ολντ Τράφορντ» από τα οποία έχει εισπράξει περίπου 22 εκατ. ευρώ, θα εισπράξει άλλα 26 εκατ. ευρώ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και το market pool της UEFA, ενώ τα μέχρι στιγμής μπόνους νικών και προκρίσεων έχουν φτάσει τα 21 εκατ. ευρώ. Σύνολο 69 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα της συμμετοχής στον τελικό!


Ο νικητής του τελικού του Γουέμπλεϊ θα εισπράξει 9 εκατ. ευρώ, ενώ ο ηττημένος 5,6 και αναλόγως θα διαμορφωθούν τα συνολικά της έσοδα από τη φετινή διοργάνωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τσέλσι, που έφτασε μέχρι τα προημιτελικά φέτος, έχει εισπράξει ως μπόνους (τηλεοπτικά δικαιώματα, market pool, μπόνους νικών και προκρίσεων) 44 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που η κάτοχος του τροπαίου Ίντερ εισέπραξε πέρυσι 49 εκατ. ευρώ και η φιναλίστ Μπάγερν 45,5!


Η διαφορά βέβαια προκύπτει από την κατανομή των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και του market pool, όπου η Αγγλία απολαμβάνει τη μερίδα του λέοντος και με μεγάλη διαφορά μάλιστα... Η Μπαρτσελόνα πέρυσι εισέπραξε από την UEFA 39 εκατ. ευρώ ως μπόνους (συνολικά), φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά, ενώ από τα εντός έδρας παιχνίδια της συγκέντρωσε περίπου 20 εκατ. ευρώ.


Η Γιουνάιτεντ από την άλλη, τη σεζόν 2009-10 έφτασε μέχρι τα προημιτελικά και εισέπραξε από την UEFA 46 εκατ. ευρώ συν άλλα 18 εκατ. ευρώ περίπου από τα παιχνίδια της στο Μάντσεστερ... Η διαφορά πέρυσι στα χρήματα που εισέπραξαν οι δύο φετινοί φιναλίστ από το market pool της UEFA ήταν 10 εκατ. ευρώ, με τους Άγγλους να φτάνουν τα 28 εκατ. ευρώ και τους Καταλανούς τα 18... Η ψαλίδα δεν αναμένεται να κλείσει φέτος.




●    Το Λονδίνο αναμένεται να είναι από τους μεγάλους κερδισμένους της διοργάνωσης, καθώς ο τελικός του Γουέμπλεϊ αναμένεται να έχει τεράστια οικονομικά οφέλη για τη βρετανική πρωτεύουσα. Περισσότεροι από 110.000 επισκέπτες αναμένονται στην πόλη, ενώ τα έσοδα υπολογίζονται ότι θα αγγίξουν τα 52 εκατ. ευρώ!