Translate

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Υπόκλιση στον Ρεχάγκελ

Υπόκλιση στον Ρεχάγκελ

Οκτώ κορυφαίοι προπονητές υποκλίθηκαν στον Ότο Ρεχάγκελ, μιλώντας για όσα έχει προσφέρει στην Ελλάδα και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ενώ δεν έκρυψαν ότι έχουν... κλέψει στοιχεία από τη φιλοσοφία του.

Με αφορμή την τιμή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στον Ότο Ρεχάγκελ για όσα έχει προσφέρει στην Εθνική μας ομάδα, οκτώ κορυφαίοι προπονητές υποκλίθηκαν στον Γερμανό. Συγκεκριμένα, οι Τραπατόνι (ΕΪΡΕ), Λεβ (Γερμανία), Σάαφ (Βέρντερ Βρέμης), Όλσεν (Δανία), Χίτσφελντ (Ελβετία), Χίντινκ (Τουρκία), Πραντέλι (Ιταλία), Φαν Μάρβαϊκ (Ολλανδία) μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τον «Όθωνα», ενώ δεν έκρυψαν ότι έχουν πάρει στοιχεία από τη φιλοσοφία του.

Αναλυτικά όσα δήλωσαν οι οκτώ σπουδαίοι τεχνικοί
:

Τόμας Σάαφ (Βέρντερ Βρέμης): «Μ’ έχει επηρεάσει ο Ότο»


Τι σας έχει μείνει από τον Ότο Ρεχάγκελ ως προπονητή και ως άνθρωπο;


«O Ότο Ρεχάγκελ ως προπονητής της Βέρντερ Βρέμης επινόησε ένα ιδιαίτερο αγωνιστικό στιλ. To ονόμαζε “ελεγχόμενη επίθεση” και αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχές για την ομάδα μας. Το πιο χαρακτηριστικό του γνώρισμα ως προπονητή ήταν η ανθρωπιά του. Πάντα αντιμετώπιζε τους ποδοσφαιριστές του με γνήσιο σεβασμό. Τον ενδιέφερε ο αθλητής ως προσωπικότητα και ως άνθρωπος, όχι μόνο ως ποδοσφαιριστής. Σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε ήταν πάντα παρών, προσπαθώντας να δώσει λύσεις».


Έχετε χρησιμοποιήσει στη δουλειά σας στοιχεία του Ότο Ρεχάγκελ;


«Ο Ότο είναι μία σημαντική προσωπικότητα. Είναι βέβαιο πως το προπονητικό μου στιλ έχει επηρεαστεί αρκετά από αυτόν. Αυτό βέβαια δεν είναι καθόλου περίεργο, καθώς συνεργαστήκαμε επιτυχώς για μεγάλο χρονικό διάστημα».


Ποια είναι η γνώμη σας για τη θητεία του στην Εθνική Ελλάδας;


«Η συνολική του πορεία ως ομοσπονδιακού προπονητή της Ελλάδας και ιδιαίτερα η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2004 αποτελεί ανεπανάληπτη επιτυχία».


Μόρτεν Όλσεν (Εθνική Δανίας): «Είμαι θαυμαστής του»!


«Τις τελευταίας δεκαετίες, ο Ότο έχει υπάρξει όχι μόνο προσωπικός μου αντίπαλος, αλλά ένας αξιοθαύμαστος συνάδελφος. Όντας προπονητής υψηλού επιπέδου, για σχεδόν σαράντα χρόνια, έχει καταφέρει με το προσωπικό του στιλ να επηρεάσει την εικόνα και την εξέλιξη του ποδοσφαίρου. Η μακρόχρονη παρουσία του στον πάγκο της Βέρντερ Βρέμης και της Εθνικής Ελλάδος αποτελεί αξιοσημείωτο γεγονός για το χώρο του ποδοσφαίρου. Το ότι κατάφερε να μετατρέψει τις δύο αυτές ομάδες σε ανταγωνιστικές, με πνεύμα νικητή, αποδεικνύει πως το όραμα και οι ιδέες του είναι υψηλής ποιότητας και αντέχουν στο χρόνο. Είμαι ένας πραγματικός θαυμαστής του Ότο, τρέφοντας βαθύ σεβασμό στον επαγγελματισμό του».


Ότμαρ Χίτσφελντ (Εθνική Ελβετίας): «Χαρισματική προσωπικότητα»


«Ο Ότο Ρεχάγκελ ήταν πάντα μία από τις πιο χαρισματικές προσωπικότητες στο χώρο του ποδοσφαίρου. Είτε ως ομοσπονδιακός προπονητής είτε ως προπονητής συλλόγων, κατάφερνε να οδηγήσει τις ομάδες που αναλάμβανε στην κορυφή. Έχοντας περάσει κι εγώ προσωπικά από τις δύο αυτές θέσεις, γνωρίζω πολύ καλά τις δυσκολίες και τις διαφορετικές υποχρεώσεις των ρόλων αυτών.


Ο ποδοσφαιρικός κόσμος ξαφνιάστηκε όταν ο Ότο Ρεχάγκελ αποφάσισε να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Ελλάδας. Κάποιοι ίσως να σκέφτηκαν ότι το κίνητρό του ήταν απλώς χρηματικό, καθώς πλησίαζε προς το τέλος της καριέρας του. Προσωπικά, ήξερα από την πρώτη στιγμή πως ήταν ακόμα διψασμένος για επιτυχία.


Πριν από το EURO 2004, απέδειξε για μία ακόμα φορά το προπονητικό του ταλέντο. Κατάφερε να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα το δυναμικό των Ελλήνων παικτών, δημιουργώντας μια απολύτως ανταγωνιστική ομάδα. Η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική επιτυχία στην ιστορία της Ελλάδας και της ελληνικής Ομοσπονδίας ήταν πλέον γεγονός».


Μπερτ φαν Μάρβαϊκ (Εθνική Ολλανδίας): «Τεράστιο επίτευγμα»


«Σέβομαι πολύ την προπονητική καριέρα του Ότο Ρεχάγκελ. Τον παρακολουθώ από τότε που ήταν στον πάγκο της Βέρντερ Βρέμης, της Καϊζερσλάουτερν και αργότερα της Μπάγερν Μονάχου. Με όλες αυτές τις ομάδες γνώρισε μεγάλη επιτυχία, γεγονός που μαρτυρά πολλά για τις ικανότητές του ως προπονητή.


Η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με την Εθνική Ελλάδος αποτελεί τεράστιο επίτευγμα. Ο Ότο Ρεχάγκελ είναι πραγματικός επαγγελματίας, αλλά πάνω απ’ όλα ένας πολύ καλός άνθρωπος».


Τζιοβάνι Τραπατόνι (Εθνική ΕΪΡΕ): «Είναι πηγή έμπνευσης»


«Το επίτευγμα του Ότο Ρεχάγκελ να κατακτήσει το ευρωπαϊκό τρόπαιο με την Εθνική Ελλάδας αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλα τα μικρότερα έθνη.

Αποδείχτηκε περίτρανα πως η καλή οργάνωση, η προσοχή στη λεπτομέρεια και το ομαδικό πνεύμα είναι οι καταλύτες τις επιτυχίας.
Σέβομαι απεριόριστα τον Ότο ως άνθρωπο και θα θυμάμαι πάντα τα χρόνια που ήμασταν αντίπαλοι στη Γερμανία. Του εύχομαι μέσα από την καρδιά μου ό,τι καλύτερο για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν».

Γκους Χίντινκ (Εθνική Τουρκίας): «Κέρδισε το θαυμασμό όλων»


«Ο Ότο Ρεχάγκελ υπήρξε ένας από τους πιο αξιόλογους προπονητές της Μπουντεσλίγκα.

Αργότερα, κέρδισε τον θαυμασμό όλων με τη μακρόχρονη παρουσία του σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, όπου το οπαδικό πνεύμα είναι τόσο υψηλό.

Η κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με την Εθνική Ελλάδας οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στο όραμά του αλλά και στην ικανότητά του να αξιοποιεί σωστά τους παίκτες του και να αξιολογεί τον αντίπαλο. Όσες φορές τον συνάντησα προσωπικά, κατάλαβα πως πρόκειται για έναν ζεστό άνθρωπο».


Τσέζαρε Πραντέλι (Εθνική Ιταλίας): «Είναι σημείο αναφοράς»


«Η προπονητική καριέρα του Ότο Ρεχάγκελ μιλά από μόνη της. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπήρξε ένας από τους πιο επιτυχημένους προπονητές ποδοσφαίρου και κυνηγούς ταλέντων της τελευταίας 25ετίας. Η κατάκτηση της κορυφής της Ευρώπης στο τιμόνι της ελληνικής ομάδας αποδεικνύει πλήρως την αξία του.


Οι γνώσεις του Ρεχάγκελ αποτελούν ένα "πάντρεμα" τεχνικών και τακτικών δεξιοτήτων, κάνοντας το προπονητικό του στιλ απόλυτα αποδοτικό και επιτυχημένο. Το έπος του 2004 παραμένει η κορυφαία στιγμή της καριέρας του, ενώ παράλληλα αποτελεί σημείο αναφοράς για τους προπονητές παγκοσμίως».


Γιόακιμ Λεβ (Εθνική Γερμανίας): «Τεράστια προσφορά!»


«Ότο, σου εύχομαι ό,τι καλύτερο στη μέλλουσα πορεία σου και θέλω να σου δώσω τα συγχαρητήριά μου για όσα έχεις καταφέρει μέχρι τώρα. Όχι μόνο στις ομάδες της Γερμανίας, αλλά ιδιαίτερα για αυτό που κατάφερες με την Εθνική Ελλάδος. Αξίζεις διπλά συγχαρητήρια γιατί κατάφερες να κάνεις την ομάδα αυτή πρωταθλήτρια Ευρώπης.


Πρόκειται για τεράστια προσφορά. Ασφαλώς έχεις κάνει πάρα πολλά και για το γερμανικό ποδόσφαιρο. Σε εκτιμώ πάρα πολύ ως προπονητή και βεβαίως ως άνθρωπο. Ήσουν πάντα δίκαιος και σωστός με τους ποδοσφαιριστές και αυτό είναι κάτι που σε χαρακτηρίζει. Σου εύχομαι ό,τι καλύτερο, Ότο, και ελπίζω να τα πούμε σύντομα».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΆΨΤΕ ΤΟ ΣΧΌΛΙΌ ΣΑΣ

Γράψτε το σχόλιό σας με κόσμιο τρόπο.Χωρίς προσβλητικά μηνύματα και βρισιές σε οποιονδήποτε. ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ!

Δεν θα δημοσιεύονται σχόλια που γράφονται σε greeklish

Powered By Blogger

Το αρχείο του blog