Translate

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Νέο σοκ: Ντοπέ ο Χονδροκούκης!



Σοκ για τον ελληνικό αθλητισμό. Μετά τον αποκλεισμό της Βούλας Παπαχρήστου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και το γεγονός ότι η Ελληνίδα αθλήτρια Ειρήνη Κοκκιναρίου βρέθηκε ντοπαρισμένη, η είδηση ότι ο Έλληνας πρωταθλητής Δημήτρης Χονδροκούκης βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένη ουσία, προκαλεί σοκ.


Ο παγκόσμιος πρωταθλητής στην Κωνσταντινούπολη στο ύψος, ύστερα από έλεγχο που διενεργήθηκε σε γαλλικό εργαστήριο της WADA, βρέθηκε θετικός στο πρώτο δείγμα. Πριν από λίγα λεπτά ο πατέρας και προπονητής του Έλληνα πρωταθλητή, Κυριάκος Χονδροκούκης, έβγαλε ανακοίνωση στην οποία παραδέχεται ότι το πρώτο δείγμα του Δημήτρη Χονδροκούκη ήταν θετικό στην απαγορευμένη ουσία στανοζολόλη.



Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του τονίζει:


«"Αξιότιμοι Έλληνες φίλαθλοι,


Παίρνουμε την πρωτοβουλία, αφού ενημερωθήκαμε σήμερα και εμείς  από την ΙΑΑΦ μεσω του ΣΕΓΑΣ 26.7.2012, ότι σε έλεγχο αντιντόπινγκ που υποβλήθηκε ο υιός μου  και αθλητής μου Δημήτρης  Χονδροκούκης, διαπιστώθηκε ότι το α’ δείγμα του ήταν θετικό στην απαγορευμένη ουσία στανοζολόλη.  Αυτή την ανακοίνωση την κάνουμε για να μην διαχέεται για τα υπόλοιπα μέλη της Ελληνικής Αποστολής η οποιαδήποτε υποψία


Παρά το γεγονός ότι θεωρούμε την είδηση αυτή είναι εξωπραγματική, εντούτοις δεν έχουμε καμιά διάθεση να αμφισβητήσουμε το αποτέλεσμα του εν λόγω ελέγχου. Απεναντίας δώσαμε ήδη εντολή να εξεταστεί και το β’ δείγμα, διατηρώντας όμως την επιφύλαξη μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας να στείλουμε τα δύο δείγματα προς εξέταση και σε άλλο διαπιστευμένο εργαστήριο.


Είναι γνωστές οι θέσεις μου στο χώρο του στίβου, πως για πολλά χρόνια είμαι απέναντι στην λήψη απαγορευμένων ουσιών. Δεν διανοηθήκαμε ποτέ να πάρουμε το οτιδήποτε.




Το παράδοξο της χρήσης μιας τόσο εύκολα ανιχνεύσιμης απαγορευμένης ουσίας από έναν  προσφάτως παγκόσμιο πρωταθλητή,  ο οποίος βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών Αρχών, και μάλιστα προεόρτια των Ολυμπιακών Αγώνων, θεωρώ πως είναι εξόφθαλμα αυτονόητο.


Σε αυτό το παράδοξο, θα αγωνιστώ, θα αγωνιστούμε, να απαντήσουμε, να διαπιστώσουμε τί ακριβώς συνέβη, αφενός για εμάς  ως οικογένεια και αφετέρου για το φίλαθλο κόσμο που με τόση αγάπη αγκάλιασε τον Δημήτρη. Η είδηση αυτή έχει συγκλονίσει την οικογένεια μου και παρακαλώ θερμά τα Μέσα αλλά και την κοινή γνώμη, προτού προβείτε σε μια εκ προοιμίου καταδίκη του Δημήτρη να σεβαστείτε την προσπάθεια μας να βρούμε τις απαντήσεις. Οι απαντήσεις δεν είναι πάντα αυτονόητες.


Ο Δημήτρης δεν θα συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες , αφήνοντας ανεκπλήρωτο ένα όνειρο ζωής.


Από την πλευρά μου, και μέχρι τουλάχιστον να τελειώσει αυτή η περιπέτεια που συγκλόνισε τον Δημήτρη και την οικογένεια μας,  με την παρούσα υποβάλω την παραίτηση μου από την θέση του τεχνικού συμβούλου ανάπτυξης του ΣΕΓΑΣ ευχαριστώντας την Διοίκηση που με τίμησε για  14 συναπτά έτη.


Εύχομαι από καρδίας επιτυχία στους λοιπούς αθλητές της Ελληνικής αποστολής


Με τιμή


Κυριάκος Χονδροκούκης»


Τι είναι η στανοζολόλη


H στανοζολόλη συνήθως πωλείται με τις ονομασίες Winstrol και Tenabol. Είναι ένα συνθετικό στεροειδές αναβολικό που προέρχονται από διυδροτεστοστερόνη. Αναπτύχθηκε το 1962 στο εργαστήριο Winthrop και έχει εγκριθεί για ανθρώπινη χρήση για φαρμακευτικούς λόγους.


Πωλείται είτε σε υγρή μορφή είτε σε μορφή δισκίων για χορήγηση από το στόμα. Θεωρείται η συνηθέστερη επιλογή γυναικών που ασχολούνται με το Bodybuilding έτσι ώστε να κυριαρχήσουν στον οργανισμό τους τα ανδρογόνα.


Επίσης, χρησιμοποιείται για διάφορες ασθένεις ζώων αλλά και ανθρώπων. Στους ανθρώπους, η χρήση της έχει αποδειχθεί επιτυχής στην αντιμετώπιση της αναιμίας και του κληρονομικού αγγειοοιδήματος. Εχει παρατηρηθεί ιδιαίτερα έντονη χρήση της σε αγώνες ιπποδρομιών, κυρίως στις ΗΠΑ καθώς αυξάνει ιδιαίτερα τη μυική μάζα. Το μεγάλο πλεονέκτημά της είναι ότι αυτό επιτυγχάνεται χωρίς να αυξάνεται το βάρος του ζώου.


Επίσης, δεν προκαλεί υπερβολική κατακράτηση νερού, και θεωρείται ότι έχουν διουρητική δράση στον οργανισμό.


Οι περισσότεροι αθλητές που έχουν εντοπιστεί με τη συγκεκριμένη ουσία είτε έχουν κάνει ένεση των 50 mg / mL ή έχουν πάρει αρκετά δισκία των 5 mg. Ωστόσο, πρόσφατα βρέθηκαν και περιπτώσεις με δόσεις των 100 mg / ml.


Πριν από 20 χρόνια ο Καναδός σπρίντερ Μπεν Τζόνσον είχε βρεθεί θετικός στη συγκεκριμένη ουσία ύστερα από έλεγχο ντόπινγκ.



Τί δηλώνει ο δικηγόρος του


Ο δικηγόρος του Δημήτρη Χονδροκούκη Γιάννης Μαρακάκης μίλησε στο NovaSport Fm τονίζοντας πως ο πελάτης του δεν θα έπαιρνε μία ουσία που όλοι γνωρίζουν πως είναι τόσο εύκολα ανιχνεύσιμη, ενώ επεσήμανε πως είχαν προηγηθεί 8 έλεγχοι τους προηγούμενους 6 μήνες. ««Ο Δημήτρης υπεβλήθη σε έλεγχο ντόπινγκ πριν 15 μέρες. Ήταν ο 8ος έλεγχος τους τελευταίους 6 μήνες και ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα που όλοι μάθατε. Ο ίδιος είναι συγκλονισμένος και μου προκαλεί εντύπωση πως μία τόσο εύκολα ανιχνεύσιμη ουσία (στανοζολόλη) θα μπορούσε να την είχε πάρει. Είναι εξόφθαλμα παράδοξο», είπε αρχικά ο δικηγόρος του Ελληνας αθλητή και πρόσθεσε:

Δεν πρέπει να καταδικάσουμε τον Δημήτρη και τον πατέρα του (σ.σ. είναι ο προπονητής του). Θα επανεξετάσουμε το δείγμα, και το δεύτερο, σε κάποιο άλλο εργαστήριο. Ήταν όνειρο ζωής να πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όμως με αυτή την εξέλιξη δεν΄εχει άλλη επιλογή

Ο Δημήτρης ήταν πάντα παρών σε όλες τις περιπτώσεις που του ζητήθηκε να δώσει δείγμα, δεν ήταν ποτέ νον σόου.
Η ουσία που ανιχνεύθηκε στο δείγμα του είναι η ουσία στανοζολόλη, αυτή η περιβόητη ουσία που έχει πιαστεί κόσμος θετικός από την δεκαετία του 80 μέχρι σήμερα. Προσωπικά επειδή χειρίζομαι τέτοια θέματα συνεχώς, μου προκαλεί εντύπωση πώς γίνεται μια τόσο εύκολα ανιχνεύσιμη ουσία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από έναν αθλητή που πήρε πρόσφατα μετάλλιο, επομένως έναν αθλητή που βρίσκεται στο μικροσκόπιο της IAAF.

O ίδιος και ο πατέρας του δεν λένε τίποτα πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Σας μεταφέρω την παράκληση που θέλει να κρατήσουμε αποστάσεις, να μη τους καταδικάσουμε και χρησιμοποιώ πληθυντικό γιατί πατέρας και προπονητής αντιμετωπίζονται ως ένα, ως ομάδας. Είναι κατηγορηματικοί και οι δύο, συγκλονισμένοι, ο Δημήτρης είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό και μετρημένο παιδί, δεν θα μιλήσει δεν θα πει τίποτα που να μην είναι στοχευμένο.

Εχω εντολή να επανεξετάσουμε το δεύτερο δείγμα, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία στο εξωτερικό, να το πάμε σε άλλο εργαστήριο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε πρόβλημα με την αξιοπιστία του συγκεκριμένου εργαστηρίου και ένα και εφόσον επιβεβαιωθεί ότι το δείγμα του είχε αυτή την ουσία, τότε θα επιδοθούμε σε αγώνα δρόμου για να δούμε πώς συνέβη αυτό. Θα δώσουμε όλα τα συμπληρώματα για ανάλυση, όλες τις τροφές που έχει πάρει κλπ. Αυτομάτως μέχρι και την επανεξέταση και μέχρι να αποφανθεί το εργαστήριο για το δεύτερο δείγμα, ο αθλητής τίθεται σε διαθεσιμότητα από την IAAF.

Αλλά και ο ίδιος το δήλωσε ότι θέτει τον εαυτό του σε διαθεσιμότητα και ο πατέρας του θα κρατήσει αποστάσεις από την ομοσπονδία και από την ολυμπιακή αποστολή».
 
«Who is who»

O Δημήτρης Χονδροκούκης γεννήθηκε στο Μαρούσι στις 26 Ιανουαρίου 1988. Πριν από λίγους μήνες στην Κωνσταντινούπολη αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής κλειστού στίβου στο άλμα εις ύψος πραγματοποιώντας ατομικό ρεκόρ 2,33 μ.

Το ατομικό του ρεκόρ στον ανοικτό στίβο είναι 2,32 μ., το οποίο πέτυχε δύο φορές στη Σμύρνη τον Ιούνιο του 2011 και στον τελικό του παγκόσμιου πρωταθλήματος στίβου στο Νταεγκού της Νότιας Κορέας. Εκτός από πρωταθλητής στο στίβο είναι και φοιτητής στο τμήμα Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ενώ ανήκει στην ομάδα του Ολυμπιακού.


Ο πατέρας του Κυριάκος Χονδροκούκης είναι και προπονητής του και έχει ασχοληθεί και ο ίδιος με το άλμα εις ύψος. Ο Δημήτρης Χονδροκούκης άρχισε να ασχολείται με τον πρωταθλητισμό από τα γυμνασιακά του χρόνια. Το Μάιο του 2011 ο Έλληνας παγκόσμιος πρωταθλητής πέτυχε την 3η καλύτερη επίδοση στον κόσμο, με 2,31 μ. στο μίτινγκ της Γενεύης.


Στον τελικό του Diamond League στη Ζυρίχη, το Σεπτέμβριο του 2011, ο πρωταθλητής ισοφάρισε το ατομικό του ρεκόρ καθώς υπερβαίνοντας τα 2,32μ με τη 2η και τελευταία προσπάθεια που του είχε μείνει αφού είχε μια αποτυχημένη στα 2,30μ. 
 
 protothema.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΆΨΤΕ ΤΟ ΣΧΌΛΙΌ ΣΑΣ

Γράψτε το σχόλιό σας με κόσμιο τρόπο.Χωρίς προσβλητικά μηνύματα και βρισιές σε οποιονδήποτε. ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ!

Δεν θα δημοσιεύονται σχόλια που γράφονται σε greeklish

Powered By Blogger

Το αρχείο του blog