Translate

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

«Ετσι μας... έφτιαχναν!»

 
 
Βάλτερ Παντιάνι και Μαριάνο Γκονσάλες αναλύουν στο gazzetta,gr το πως οι Ερνέστο Βαλβέρδε (Εσπανιόλ) και Ζεσουάλδο Φερέιρα (Πόρτο) τους προετοίμαζαν για τα ντέρμπι με Μπάρτσα και Μπενφίκα αντίστοιχα.


Τα ντέρμπι είναι μία ειδική περίπτωση. Το αλατοπίπερο στη σεζόν. Παράγοντες, παίκτες και οπαδοί μετρούν αντίστροφα τις μέρες, τις ώρες και τα λεπτά. Ο Τύπος γράφει και γράφει. Το ρεπορτάζ είναι στο κόκκινο και τα αφιερώματα εξειδικεύονται. Ισχύει όμως το ίδιο και εντός των τειχών; Ποια είναι η προετοιμασία; Τι κάνουν οι προπονητές.

Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου οι τεχνικοί αλλάζουν τα πλάνα τους και παλεύουν να επιστήσουν την προσοχή στους παίκτες τους σε διάφορα αγωνιστικά ή ψυχολογικά ζητήματα. Συμβαίνει ωστόσο και το αντίθετο. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που παλεύουν να διατηρήσουν το κλίμα στα αποδυτήρια και στις προπονήσεις σε ένα αδιάφορο τέμπο. Σα να μην τρέχει τίποτα. Σα να πρόκειται απλά για ένα ακόμα ματς της περιόδου, όπου παίζονται οι τρεις βαθμοί και όχι κάτι περισσότερο.

Αραγε σε ποια από τις δύο κατηγορίας να ανήκουν ο Ερνέστο Βαλβέρδε και ο Ζεσουάλδο Φερέιρα; Από το ρεπορτάζ σίγουρα προκύπτουν συγκεκριμένα δεδομένα για τον Ισπανό και τον Πορτογάλο. Το gazzetta.gr όμως ζήτησε από παλιούς παίκτες του προπονητή του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού να θυμηθούν το τι συνέβαινε, όταν εκείνοι δούλευαν μαζί τους σε Εσπανιόλ και Πόρτο αντίστοιχα. Ο Βάλτερ Παντιάνι και ο Μαριάνο Γκονσάλες μας αποκαλύπτουν τι γινόταν πριν από το Εσπανιόλ-Μπαρτσελόνα και το Πόρτο-Μπενφίκα...

ΒΑΛΤΕΡ ΠΑΝΤΙΑΝΙ

Για τον Βάλτερ Παντιάνι η χρονιά (2006-'07) που δούλεψε με τον Ερνέστο Βαλβέρδε, ήταν από τις καλύτερες της καριέρας του. Ειδικά στο Κύπελλο UEFA (Η Εσπανιόλ έπαιξε στον χαμένο τελικό με τη Σεβίλλη) αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ με 11 γκολ!

Στα δύο ντέρμπι της Βαρκελώνης εκείνης της περιόδου, ο Βαλβέρδε τα είχε καταφέρει κάτι περισσότερο από περίφημα. Εντός έδρας στον Α' γύρο η Εσπανιόλ είχε πετύχει τη μεγαλύτερη νίκη της 10ετίας, διαλύοντας με 3-1 τη Μπαρτσελόνα. Στο Β' γύρο μπορεί να μην νίκησε, αλλά η ισοπαλία 2-2 (από δύο γκολ Μέσι και Ταμούδο, το δεύτερο στο 90') την προτελευταία αγωνιστική στέρησε από τη Μπάρτσα το πρωτάθλημα (την έφτασε η Ρεάλ που πήρε τον τίτλο στην ισοβαθμία), κάτι που έκανε πολύ ευτυχισμένους τους οπαδούς της Εσπανιόλ.

Πως έφτασε όμως ο Βαλβέρδε σε αυτό το επίτευγμα; Σύμφωνα με τον Παντιάνι, δουλεύοντας πάρα πολύ στην τακτική προσέγγιση σε σχέση με τα ατού της Μπαρτσελόνα: «Με τον Βαλβέρδε μπορεί να μην συνεργάστηκα για μεγάλο διάστημα, αλλά φυσικά και θυμάμαι όλα αυτά που ζήσαμε εκείνη την εκπληκτική χρονιά. Ηταν πολλά τα σημαντικά παιχνίδια που δώσαμε, γιατί είχαμε και τα κρίσιμα στο UEFA.

Ειδικά όμως στα ματς με τη Μπαρτσελόνα υπήρχε μεγάλη περιρρέουσα πίεση. Είχαμε δει πολλά βίντεο για το πως θα σταματούσαμε τα ατού των αντιπάλων και ειδικά τον Τσάβι, τον Ετό και τον Μέσι. Το ίδιο έγινε και για κενά που παρουσίαζε η άμυνα της Μπάρτσα. Μας είχε εξηγήσει ακριβώς το τι θα κάναμε εάν μέναμε πίσω στο σκορ και το αντίθετο, εάν δηλαδή προηγούμασταν.

Βέβαια αυτά συνέβησαν πιο πολύ στο πρώτο ματς. Στο 2-2 στο “Καμπ Νόου” μας άφησε να παίξουμε πιο ελεύθερα, μιας και δεν κρινόταν τίποτα για εμάς. Μας είχε πει απλά να τιμήσουμε τη φανέλα και την ιστορία της Εσπανιόλ, κάτι που κάναμε. Γενικότερα πάντως έδινε μεγαλύτερο βάρος στην τακτική απ' ότι στην ψυχολογία».

ΜΑΡΙΑΝΟ ΓΚΟΝΣΑΛΕΣ

Με τον Ζεσουάλδο Φερέιρα δούλεψε για τρεις σερί σεζόν (2007-'10). Συνολικά δηλαδή έδωσε το παρών σε έξι ντέρμπι με τη Μπενφίκα και σε πολλά περισσότερα μεγάλα ματς στο Τσάμπιονς Λιγκ. Οπότε γνωρίζει απ' έξω κι ανακατωτά τον τρόπο που αντιμετωπίζει αυτά τα παιχνίδια ο νυν κόουτς του Παναθηναϊκού, για τον οποίο υποστηρίζει πως δεν αφήνει τίποτα στην τύψη, αλλά το κάνει με μία ιδιαίτερα χαλαρή προσέγγιση.

«Το φοβερό με τον Φερέιρα είναι πως καταφέρνει να συνδυάζει την ηρεμία με την πολύ δουλειά. Ναι μεν περνούσαμε όλη την βδομάδα πριν το ντέρμπι, αναλύοντας τον αντίπαλο, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν μας άγχωνε. Εχει έναν δικό του τρόπο να περνάει ειδικά πράγματα και ταυτόχρονα να αποφορτίζει την πίεση που μπορεί να επιφέρει η πολύ ανάλυση και η βαρύτητα ενός τόσο μεγάλου αγώνα.

Πάντοτε το ζητούμενο δεν ήταν το πως θα εξουδετερώσουμε τους καλούς των άλλων, μα το πως θα μπορέσουμε εμείς να κάνουμε το παιχνίδι μας που ήταν πάντοτε αυτό της κυριαρχίας. Δεν περιμέναμε. Επρεπε να τους κάνουμε να μας φοβηθούν από το πρώτο λεπτό εκείνοι. Πάιζει πολύ με το ψυχολογικό κομμάτι, αλλά όλα αυτά στην θεωρία. Στην προπόνηση κάναμε πάντα ότι συνήθως, ενώ γενικότερα δεν αλλάζαμε καμία συνήθεια μας ενόψει ντέρμπι.

Αυτό νομίζω λειτουργεί ευεργετικά στον ποδοσφαιριστή που δεν είναι καλό να λειτουργεί κάτω από αυξημένο άγχος. Αντιθέτως, ο ήρεμος παίκτης που ξέρει επακριβώς τι πρέπει να κάνει στο γήπεδο και πως αντιδράσει, είναι αυτός που έχει αυξημένες πιθανότητες να παίξει καλύτερα και αυτό είναι κάτι που το ξέρει και το μεταδίδει ο Φερέιρα»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΆΨΤΕ ΤΟ ΣΧΌΛΙΌ ΣΑΣ

Γράψτε το σχόλιό σας με κόσμιο τρόπο.Χωρίς προσβλητικά μηνύματα και βρισιές σε οποιονδήποτε. ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ!

Δεν θα δημοσιεύονται σχόλια που γράφονται σε greeklish

Powered By Blogger

Το αρχείο του blog