Translate

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Μπαρτσελόνα-Ρεάλ 1-1(Τακτική ανάλυση)



Ένα από τα πιο βασικά στοιχεία του σύγχρονου ποδοσφαίρου, η πίεση ψηλά στην αντίπαλη άμυνα, διαφημίστηκε στο τελευταίο Clásico για φέτος.


Η αποκλειστική συνεργασία του Sport24.gr με το Zonal Marking, το κορυφαίο site ποδοσφαιρικής τακτικής στο διαδίκτυο, έχει ως σκοπό την τακτική επιμόρφωση και ανάλυση των ποδοσφαιρικών αγώνων.



Σειρά παίρνει σήμερα το τέταρτο Clásico μέσα σε λιγότερο από 20 μέρες, το οποίο και σφράγισε την πρόκριση της Μπαρτσελόνα στον τελικό του Champions League.

O Michael Cox αναλύει...


Η Μπαρτσελόνα χωρίς να αντιμετωπίσει ιδιαίτερη πίεση πήρε την πρόκριση για τον τελικό με συνολικό σκορ 3-1. Ο Πεπ Γουαρδιόλα κατέβασε τη συνηθισμένη 11αδα με τον Ινιέστα να επιστρέφει από τον τραυματισμό του και να παίρνει τη θέση του Κεϊτά. Ο Μαστσεράνο αγωνίστηκε ξανά ως σέντερ μπακ με τον Πουγιόλ να βρίσκεται στο αριστερό άκρο της άμυνας.

Ο Ζοσέ Μουρίνιο άλλαξε το σύστημα του σε 4-2-3-1 έχοντας δύο εκπλήξεις στην 11αδα. Ο Κακά πήρε τη θέση του Εζίλ και ο Ιγκουαΐν ήταν στην κορυφή.

Ευτυχώς το ματς ήταν πιο ανοιχτό από το πρώτο παιχνίδι με περισσότερες ευκαιρίες για γκολ αλλά και λιγότερες αψιμαχίες ανάμεσα στους παίκτες των δύο ομάδων.


Η Ρεάλ πίεσε μπροστά


Φοβούμενη την κυριαρχία της Μπαρτσελόνα στην κατοχή η οποία θα τελείωνε και το παιχνίδι, η Ρεάλ πίεσε του Καταλανούς ψηλά. Και το έκανε αποτελεσματικά οδηγώντας την Μπαρτσελόνα σε λάθη που σε συνδυασμό με το βροχερό αγωνιστικό χώρο, έκαναν την Μπάρτσα να αμύνεται στα πρώτα λεπτά του ματς δίνοντας την ελπίδα στην Ρεάλ ότι μπορεί να σκοράρει από αυτή την πίεση.

Η άλλη σημαντική τακτική είδηση της βραδιάς ήταν η χρησιμοποίηση του Ρονάλντο στα αριστερά απέναντι στον Άλβες. Ο Κριστιάνο στα περισσότερα ματς της χρονιάς παίζει εκεί, αλλά στα Clasicos δεν τον χρησιμοποιούσε ο Μουρίνιο λόγω της έντονης επιθετικής δραστηριότητας του Ντανιέλ Άλβες.

Ο Ρονάλντο που ήταν αναποτελεσματικός στα προηγούμενα ματς στα δεξιά, αυτή τη φορά ήταν μια διαρκής απειλή. Μπορούσε να συγκλίνει συνέχεια προς τα μέσα, καθώς ο Μαρσέλο τον κάλυπτε με άψογο τρόπο. Ο Άλβες σε δυο-τρεις περιπτώσεις βρήκε τον μπελά του, αναγκάζοντας τον Μαστσεράνο να αφήνει τη θέση του στο κέντρο για να τον βοηθήσει.

Μεσαία γραμμή


Η μάχη στο κέντρο ήταν τρεις εναντίον τριών. Η απουσία του Πέπε, που στα προηγούμενα ματς πίεζε αποτελεσματικά ψηλά την Μπαρτσελόνα, ήταν σημαντική. Ο Κακά κάθε φορά που κέρδιζε την κατοχή έβλεπε μπροστά του τον Μπουσκέτς που τον μάρκαρε από πολύ κοντά.

Οι Τσάβι και Τσάμπι Αλόνσο ήταν το άλλο ζευγάρι που κοντραρίστηκε στο κέντρο με τον παίκτη της Μπαρτσελόνα να εκμεταλλεύεται την τάση του Αλόνσο να παίζει πιο ψηλά χωρίς να ακολουθεί συνέχεια τον Τσάβι. Στο 5-0 ο Καταλανός είχε εκμεταλλευτεί την παρόμοια τάση του Εζίλ, χθες κατάφερε και έβγαλε 126 πάσες με δεύτερο τον Μπουσκέτς (80).

Τα φάουλ των Καρβάλιο και Ντιαρά


Ο Λασανά Ντιαρά σε γενικές γραμμές παρακολουθούσε τον Ινιέστα ενώ είχε την ευθύνη να δώσει την ενέργεια και την δύναμη που παρείχε στα προηγούμενα Clasicos o Ντιαρά. Γενικά έκανε ένα καλό παιχνίδι, αλλά ήταν τυχερός που για τα 8 του φάουλ γλίτωσε μόνο με μία κίτρινη κάρτα.

Το ίδιο συνέβη και με τον Ρικάρντο Καρβάλιο που άφηνε συχνά τη θέση του ακολουθώντας τον Μέσι στο κέντρο για να μην γίνεται εκεί η μάχη ανάμεσα σε 4 Καταλανούς και 3 Μαδριλένους. Ωστόσο η προσπάθεια του να βγαίνει πρώτος στην μπάλα μπροστά από τον Αργεντίνο παραλίγο να είχε καταστροφικές συνέπειες.


Δεύτερο ημίχρονο


Η Μπαρτσελόνα πήρε νωρίς το προβάδισμα όταν ο Ινιέστα έκανε μια κάθετη μεγάλη πάσα στον Πέδρο που τελείωσε τη φάση έξυπνα. Το γκολ όπως ήταν φυσικό έκανε την Μπαρσελόνα κυρίαρχη του παιχνιδιού.

Η στρατηγική του Γουαρδιόλα λειτούργησε καλά. Θα μπορούσε να δώσει την εντολή στους παίκτες του να κρατούν στην κατοχή τους την μπάλα, αλλά με την Ρεάλ να πιέζει ψηλά επέλεξε σωστά να εκμεταλλευτεί του χώρους που δημιουργούνταν στη άμυνα των Μαδριλένων.

Το γκολ ήταν αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής. Η Ρεάλ είχε 5 παίκτες γύρω από την περιοχή του Βίκτορ Βαλντές και η γρήγορη του πάσα στον Άλβες στα δεξιά έκανε την Μπαρτσελόνα να επιτεθεί με πέντε εναντιών πέντε κάτι που το εκμεταλλεύτηκε ανοίγοντας το σκορ.

Αλλαγές


Η Ρεάλ αμέσως άλλαξε την κατάσταση με τον Αντεμπαγιόρ στη θέση του Ιγκουαΐν προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την σωματική του διάπλαση αλλά και την κυριαρχία του στον αέρα. Αμέσως μετά ο Εζίλ πέρασε αντί του Κακά, δείχνοντας ότι οι δύο εκπλήξεις του Μουρίνιο στην βασική 11αδα ήταν τελικά λάθος απόφαση.

Ο Εζίλ πήγε στα αριστερά με τον Ντι Μαρία να κινείται στο κέντρο, με αποτέλεσμα η πίεση της Ρεάλ να... αναζωογονηθεί. Το γκολ της ισοφάρισης μάλιστα ήρθε από αυτή την πίεση.

Ο Μαρσέλο πίεσε τον Πέδρο αναγκάζοντας τον σε μια παρακινδυνευμένη πάσα, ο Αλόνσο στη συνέχεια πίεσε τον Τσάβι και πήρε την μπάλα με την αντεπίθεση της Ρεάλ να καταλήγει στο γκολ του Μαρσέλο.


Το 1-1 προκάλεσε αρχικά μια νευρικότητα στις κινήσεις των γηπεδούχων οι οποίοι όμως ανέκτησαν γρήγορα το passing game τους και έλεγξαν πλήρως το παιχνίδι. Η Ρεάλ μετά το γκολ του Πέδρο προσπάθησε να επανέλθει στο ματς, αλλά ουσιαστικά η ισοφάριση του Μαρσέλο ήταν η τελευταία τους τελική προσπάθεια στον αγώνα.

Ήταν αδύνατο να πιέσουν σε όλο το ματς, με την κούραση προς το τέλος να τους αναγκάζει σε μακρινές προωθημένες μπαλιές που δεν ήταν δυνατό να απειλήσουν την Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί δεν έδειξαν πολύ ζεστοί στο να πετύχουν ένα δεύτερο τέρμα, με το 1-1 μετά το 80' να φαντάζει πολύ πιθανό ως το τελικό αποτέλεσμα.

Συμπέρασμα


Η ευρωπαϊκή πορεία της Ρεάλ μπορεί να τελείωσε στη Βαρκελώνη, αλλά ουσιαστικά είχε χαθεί στο πρώτο ματς στην Μαδρίτη. Το 1-1 στην έδρα της Μπαρτσελόνα είναι ένα καλό αποτέλεσμα, όμως αυτό που τελικά κόστισε στην Ρεάλ ήταν η ήττα με 2-0 στο Μπερναμπέου. Η τακτική του Μουρίνιο στο πρώτο ματς ήταν έκπληξη που εκ των υστέρων αποδείχθηκε εσφαλμένη, καθώς η αποτυχία να αναπροσαρμοστεί μετά την αποβολή του Πέπε οδήγησε στο 0-2.

Στην αντίπερα όχθη, μπορούμε να πούμε ότι η δουλειά του Γουαρδιόλα ήταν καλή. Στα 180 λεπτά η Μπαρτσελόνα έπαιξε σε κάποιο βαθμό το παιχνίδι της αλλά ήταν και επίσης επιφυλακτική σε συγκεκριμένα κομμάτια των αγώνων. Ιδιαίτερα με την εντολή στους μπακ να μένουν περισσότερο στη θέση τους εμποδίζοντας την Ρεάλ στις αντεπιθέσεις να σπάσει την μπάλα στα άκρα, μια στρατηγική που αποδείχθηκε αποτελεσματική για τους Μαδριλένους στον τελικό του κυπέλλου.

Δεν ήταν δύο ημιτελικοί που κρίθηκαν στην τακτική αλλά ήταν μια καλή διαφήμιση για το πως να πιέζεις ψηλά. Μια διαφήμιση που έγιεν και από την Μπαρτσελόνα η οποία νίκησε αλλά και από την Ρεάλ η οποία έμοιαζε πολύ καλύτερη στο δεύτερο ματς όταν έπαιξε πιο ενεργό παιχνίδι.

1 σχόλιο:

  1. Η Ρεάλ του Μουρίνιο δεν έχει αντίδοτο απέναντι σε αυτήν την Μπάρτσα. Όσο για την πίεση ψηλά για την την Μπάρτσα δεν αποτελεί έκπληξη. Δεν μπορώ να πω το ίδιο και για τη Ρεάλ, η οποία ελέω του αλαζόνα προπονήτη της επιλέγει λανθασμένο αμυντικό πλάνο που ισοπεδώνει εκ βάθρων τον αγωνιστικό της προσανατολισμό και την φιλοσοφία της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΓΡΆΨΤΕ ΤΟ ΣΧΌΛΙΌ ΣΑΣ

Γράψτε το σχόλιό σας με κόσμιο τρόπο.Χωρίς προσβλητικά μηνύματα και βρισιές σε οποιονδήποτε. ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ!

Δεν θα δημοσιεύονται σχόλια που γράφονται σε greeklish

Powered By Blogger

Το αρχείο του blog