Translate

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Ανάλυση του "el clásico"


Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι πήραν τις τελευταίες οδηγίες των προπονητών τους και ετοιμάζονται να ηγηθούν της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα αντιστοίχως στο 1ο ευρωπαϊκό "el clasico"(27/04 21:45). Το Contra.gr επιχειρεί να προσεγγίσει το 3ο κατά σειρά ντέρμπι από την αγωνιστική πλευρά του.





Το el clasico του Μουρίνιο 

Σύστημα & Τακτική: Εδώ και περίπου 2 εβδομάδες ο Μουρίνιο προετοιμάζει το έδαφος για αυτές τις αναμετρήσεις. Στο παιχνίδι πρωταθλήματος με την Αθλέτικ Μπιλμπάο χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον Πέπε ως αμυντικό χαφ, κάτι που καθιέρωσε στα 2 el clasico που προηγήθηκαν. Απέναντι στην Τότεναμ έκανε τρικ με τη χρήση του αριστεροπόδαρου Μαρσέλο μπροστά από τον δεξιοπόδαρο Άλβαρο Αρμπελόα στην αριστερή πτέρυγα σε περίπτωση που κληθούν να αντιμετωπίσουν ο μεν πρώτος την ταχύτητα του Ντάνι Άλβες ο δε δεύτερος τις εφορμήσεις των Πέδρο ή Ντάβιντ Βίγια. Δεν το έχει χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα. Στον τελικό κυπέλλου έκρινε πως δεν χρειαζόταν "καθαρόαιμο" φορ στο γήπεδο, αλλά απλή ταχύτητα και καλές κινήσεις χωρίς την μπάλα στον κενό χώρο και γι' αυτό αρκέστηκε στις επιλογές των Κριστιάνο Ρονάλντο, Άνχελ ντι Μαρία και Μεσούτ Οζίλ. 

Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, η τιμωρία του Ρικάρντο Καρβάλιο και ο τραυματισμός του Σάμι Κεντίρα τον αναγκάζει να χρησιμοποιήσει κάποιον εκ των φορ που διαθέτει, σε ένα ματς που φαίνεται πως προτιμά τη βεβαιότητα του 0-0 παρά το ρίσκο που προκύπτει από το κυνήγι της νίκης. Εξάλλου, σε τέτοιο επίπεδο οι ομάδες του Μουρίνιο και ο ίδιος ο Πορτογάλος αναδεικνύονται νικητές όταν ο αντίπαλος ανοίγεται και αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση θα συμβεί πιο εύκολα στο "Καμπ Νου" παρά στο "Σαντιάγο Μπερναμπέου". 



Την περσινή σεζόν, σε μία αναμέτρηση στα ημιτελικά του κυπέλλου κόντρα στη Φιορεντίνα κι ενώ η Ίντερ είχε ουσιαστικά "καθαρίσει" την πρόκριση, ο Μουρίνιο είχε εφαρμόσει το άκρως αμυντικό σύστημα 5-4-1 ως προάγγελο των περίφημων τακτικών του στα παιχνίδια απέναντι στην Μπαρτσελόνα που ακολούθησαν 2 εβδομάδες αργότερα.
Εκτός απροόπτου ο Μουρίνιο έχει καταστρώσει πλάνα σε σχηματισμό 4-5-1 το οποίο αναλύεται σε 4-1-2-2-1. Όπου καρέ της άμυνας, ο Αρμπελόα δεξιά, ο Σέρχιο Ράμος δίπλα του στο κέντρο της άμυνας, ο Ραούλ Αλμπιόλ ως αριστερός στόπερ ελέω της τιμωρίας Καρβάλιο και της αλλαγής θέσης του Πέπε και ο Μαρσέλο αριστερό μπακ, με την εντολή όπως και στο κύπελλο της μη προώθησης, κάτι που τήρησε με θρησκευτική ευλάβεια ο Βραζιλιάνος στον τελικό του "Μεστάγια" και είχε ευεργετικά αποτελέσματα για την ομάδα του (σε αντίθεση με παλαιότερες περιπτώσεις που προωθούταν και... λησμονούσε να επιστρέψει).

Ο Πέπε μπροστά από την άμυνα θα έχει ξανά τον ρόλο να γεμίζει το οπτικό πεδίο του Λιονέλ Μέσι χωρίς όμως να εφαρμόζει man-to-man πάνω στον Αργεντινό. Όταν η Ρεάλ θα έχει την μπάλα, τότε ο Πορτογάλος θα προωθείται εκμεταλλευόμενος την ταχύτητά του και την ωμή δύναμη που του δίνει πλεονέκτημα στο πιο αδύναμο κέντρο της Μπαρτσελόνα. Ο Τσάμπι Αλόνσο από κοντά θα γεμίζει και αυτός τον χώρο όταν οι "μερέγκες" αμύνονται και όταν επιτίθονται θα εκμεταλλεύεται το δυνατό ατού του, την μακρινή μπαλιά ακριβείας. Με αυτόν τον τρόπο ο "εγκέφαλος" της Ρεάλ τροφοδοτεί τους γρήγορους συμπαίκτες του της εμπροσθοφυλακής στα κενά που δημιουργούνται στην ανεβασμένη αρκετά μέτρα Μπαρτσελόνα δημιουργώντας ευκαιρίες για την ομάδα του από πολύ πίσω, με συνέπεια να καλύπτει και την άμυνα σε περίπτωση που οι Καταλανοί ξανακερδίσουν την μπάλα (και με τον Πέπε να έχει άδεια να προωθείται και να εγκαταλείπει τον αρχικό χώρο ευθύνης του). 


Από εκεί και πέρα αρχίζει η επιθετική λειτουργία της ομάδας. Ο Ρονάλντο θα αρχίσει από το δεξί άκρο του γηπέδου, φυσικά για ακόμα μία φορά έχοντας την ελευθερία που του παρέχει ο Μουρίνιο να κινείται προς πάσα κατεύθυνση. 

Οπερ σημαίνει θα κρατά τον Αντριάνο (το αντίπαλο αριστερό μπακ) πίσω, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην αμυντική λειτουργία της ομάδας του και παράλληλα θα περιμένει τις μπαλιές από πίσω (Αλόνσο) για να κάνει τις κούρσες του απέναντι στην αποδιοργανωμένη άμυνα των "μπλαουγκράνα", μετά από απώλεια της κατοχής της μπάλας. Συνήθως οι κινήσεις του Πορτογάλου δίχως την μπάλα τον φέρνουν κοντά ή μέσα στην αντίπαλη περιοχή σε ρόλο δεύτερου φορ, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες σκοραρίσματος κι ενώ έχει φτάσει τα 40 τέρματα ήδη μέσα στη σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις. 

Ο Ντι Μαρία στην αντίπερα όχθη έχει λίγο διαφορετικές οδηγίες. Εχει επιφορτιστεί με περισσότερο δημιουργικό ρόλο παρά εκτελεστικό σε σχέση με τον συμπαίκτη του και χάρη στην ταχύτητά και τη γοργή σκέψη του καλείται να εκμεταλλευτεί τα κενά που αφήνει ο Ντάνι Αλβες με τις προωθήσεις του. 

Στο τέρμα που έκρινε τον τελικό κυπέλλου ο Αργεντινός νίκησε τον Βραζιλιάνο κατά κράτος στην κούρσα που έκαναν και οι 2 στο 103'. Στα προηγούμενα λεπτά ο ντι Μαρία είχε βρεθεί ουκ ολίγες φορές μόνος του σε αυτόν τον χώρο, με τον Χαβιέρ Μαστσεράνο να βγαίνει στα άκρα για να τον καλύψει. Με αυτόν τον τρόπο και με τις κινήσεις του Ρονάλντο χωρίς την μπάλα που οδηγούσαν τον Γεράρδ Πικέ να τον καλύψει συχνά άδειαζαν την περιοχή της Μπαρτσελόνα από στόπερ και στον τελικό κυπέλλου ο Πέπε είχε κεφαλιά στο δοκάρι με αντίπαλο τον Αλβες, ενώ ο Ρονάλντο πήδηξε για την κεφαλιά του γκολ με αντίπαλο τον Αντριάνο. 

Ο Μουρίνιο, πάντως, περιμένει και από τον ντι Μαρία αμυντική βοήθεια, όπως συνέβη στη Βαλένθια, με τον Αργεντινό να παίζει ως αριστερό μπακ (με τον Μαρσέλο 3ο στόπερ) στα τελευταία λεπτά της παράτασης. Ακόμα κι όταν έπαιζε στην Μπενφίκα, ο διεθνής άσος ήταν αριστερός μέσος στον ρόμβο του κέντρου των Λουζιτανών και ως εκ τούτου είχε αμυντικά καθήκοντα, τα οποία θα έχει ξανά. 


Από εκεί και πέρα υπάρχει ο παράγοντας Μεσούτ Οζίλ. Από τους σημαντικότερους παίκτες της φετινής σεζόν για τη Ρεάλ σε απόδοση, αλλά και από τους πιο κομβικούς στην τακτική που θέλει να ακολουθήσει ο Μουρίνιο σε αυτά τα παιχνίδια. Ο Γερμανός μέσος διαθέτει την κατάλληλη επιτάχυνση και ταχύτητα για να ακολουθεί τον ρυθμό ενός αγώνα αντεπιθέσεων, όπως θέλει να παίξει ο προπονητής του και γι' αυτό ο Μουρίνιο έκρινε στο ματς κυπέλλου πως δεν χρειαζόταν φορ, αλλά 3 γρήγορους επιθετικογενείς παίκτες. Ταυτόχρονα, όμως, μπορεί να οργανώσει άριστα ένα παιχνίδι σε χαμηλό ρυθμό, με πάσες ακριβείας ακόμα και κάθετες στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας. Στο τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι της Ρεάλ στο Champions League, με αντίπαλο την Τότεναμ, δημιούργησε 12 ευκαιρίες για συμπαίκτες του να σκοράρουν εκ των οποίων οι 2 μετατράπηκαν σε γκολ. Η πλειοψηφία των επιθέσεων που θα δημιουργεί η Ρεάλ θα περνάει από τα πόδια του και θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα της τελικής πάσας ή της πάσας που θα ανοίγει μία καλή επίθεση, με τους Αλόνσο και ντι Μαρία να συνεπικουρούν. 

Οσο για τον βασικό εκτελεστή, αυτός αναμένεται να είναι τουλάχιστον στο πρώτο παιχνίδι ο Εμανουέλ Αντεμπαγιόρ, ο οποίος μπήκε ως αλλαγή και στα 2 προηγούμενα ντέρμπι και άλλαξε τα δεδομένα των αγώνων με ευνοϊκό τρόπο για τη Ρεάλ. Στο ματς πρωταθλήματος κι ενώ η ομάδα του είχε μείνει με 10 παίκτες, η είσοδος του Αντεμπαγιόρ έκανε πιο επιθετικούς τους "μερέγκες" και κράτησε τους αμυντικούς και τον Μαστσεράνο πίσω για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα τη στιγμή που πίεζε για 2ο γκολ. Στον τελικό κυπέλλου, η είσοδός του μετατόπισε τον Ρονάλντο δεξιά με αποτέλεσμα να φέρει πίσω στην άμυνα της Μπαρτσελόνα (και να απομακρύνει από την επίθεση αντιστοίχως) τον Αντριάνο και πλέον οι πάσες των "δημιουργών" της Ρεάλ είχαν πιο καθορισμένο στόχο σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς των κινητικών παικτών, αλλά με ακαθόριστες θέσεις.

Σκέψεις: Οι ειδικές οδηγίες που έχει δώσει ο Μουρίνιο στους παίκτες του είναι συγκεκριμένες. Καμία βιρτουόζικη κίνηση με την μπάλα, ουδείς πλεονασμός. Ακόμα και το τρίψιμο της μπάλας στο πλάγιο απαγορεύεται. Οταν οι παίκτες του παίρνουν την κατοχή, αμέσως ψάχνουν τους ντι Μαρία και Ρονάλντο ή τον κενό χώρο μπροστά τους ώστε να την πετάξουν εκεί και οι συμπαίκτες τους να κάνουν τη δουλειά τους. Καμία κωλυσιεργία διότι κάθε κλάσμα δευτερολέπτου είναι πολύτιμο, προτού οι παίκτες της Μπαρτσελόνα πέσουν πάνω στον παίκτη που έχει την μπάλα. Φυσικά αυτά τα 2 ματς είναι τα πιο σημαντικά στην φετινή σεζόν για τη Ρεάλ. Το κύπελλο από μόνο του δεν ικανοποιεί κανέναν άνθρωπο του συλλόγου, είτε κατέχει κάποιο αξίωμα, είτε είναι απλός φίλαθλος. Ως εκ τούτου, οι παίκτες οφείλουν να δώσουν το 200% του εαυτού τους, να παίξουν στα όρια. Και εφόσον το ματς της Ρεάλ θα είναι αμυντικογενές, να αμυνθούν στα όρια. Κάθε μαρκάρισμα να είναι στα όρια του φάουλ, κάθε φάουλ να είναι στα όρια του αντιαθλητικού.
Εναλλακτικές: Η τιμωρία του Καρβάλιο και ο τραυματισμός του Κεντίρα αφήνουν περιθώρια για πολλές πιθανές ενδεκάδες. Ο Πέπε θα μπορούσε να οπισθοχωρήσει στα στόπερ και ως "σκληροτράχηλο" αμυντικό χαφ να περάσει ο Λασανά Ντιαρά, ο οποίος ήταν τραυματίας στα 2 προηγούμενα ντέρμπι. Επίσης ο Μουρίνιο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον φορμαρισμένο Κακά ("μάγεψε" στο ματς με τη Βαλένθια) στο κέντρο ή δεξιά και να αγωνιστεί ξανά με "φορ" τον Ρονάλντο, όπως στο ματς κυπέλλου. Βέβαια ο Βραζιλιάνος προέρχεταο από ένα ταξίδι-"αστραπή" στη Βραζιλία, όπου η σύζυγός του έφερε στον κόσμο το 2ο παιδί τους, με συνέπεια να έχει ταλαιπωρηθεί σωματικά αυτές τις μέρες. Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής προσώπων στο ίδιο σύστημα και δη στη θέση του επιθετικού. 
Ο Γκονσάλο Ιγκουαίν, με το χατ-τρικ κόντρα στη Βαλένθια έδειξε ότι είναι έτοιμος και σε καλή κατάσταση, ενώ υπάρχει πάντα και ο Καρίμ Μπενζεμά που "αναγεννήθηκε" μέσα στο 2011.
Πρωταρχικός στόχος του Πορτογάλου είναι να μη δεχθεί γκολ και όχι να σκοράρει οπωσδήποτε. Το επανέλαβε στα παιχνίδια με την Τότεναμ, το έχει κάνει πράξη από πολύ νωρίτερα. "Προτιμώ το 0-0 από τη νίκη 2-1 ή 3-1", μεταδίδει στους παίκτες του, θεωρώντας ότι είναι πιο εύκολο να "κλέψει" αποτέλεσμα εκτός έδρας εάν χρειαστεί, παρά να κρατήσει κάποιο προβάδισμα απέναντι σε μία Μπαρτσελόνα που θα τον φέρει αντιμέτωπο με έναν καταιγισμό επιθέσεων εφόσον κυνηγάει αυτή κάποιο αποτέλεσμα. Οπως κάθε ομάδα που αντιμετωπίζει αμυντικά ένα ματς, εκτός των αντεπιθέσεων δίνει μεγάλη έμφαση και στα στημένα. Αυτό πράττει και ο Μουρίνιο, με τον Ρονάλντο να εκτελεί τα κοντινά φάουλ με στόχο το γκολ και τον Οζίλ τα μακρινά, με στόχο το γέμισμα για τα κεφάλια των Ρονάλντο και Ράμος που είναι πολύ καλοί στο ψηλό παιχνίδι. 

Η παρουσία του Πέπε κι ενώ εκ των 2 στόπερ στην αντίπαλη περιοχή σε τέτοιες περιπτώσεις ενισχύουν ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες επίτευξης γκολ από στημένη φάση. Τέλος, υπάρχει και το ζήτημα του Μέσι. Ο Πέπε τον σταμάτησε όσο μπορούσε στα 2 πρώτα ματς, αλλά όχι μόνος του. Κάθε φορά είχε μία βοήθεια και αυτή είναι η εντολή του Μουρίνιο. Το μαρκάρισμα στον Μέσι να γίνεται ταυτόχρονα από 2 παίκτες μέχρι να... έρθει ο 3ος. 

Ως αποτέλεσμα, ο Αργεντινός χρειάστηκε να γυρίσει αρκετά πίσω ορισμένες φορές για να πάρει άνετα την μπάλα και να την κρατήσει ορισμένα δευτερόλεπτα στα προηγούμενα παιχνίδια. Κάτι τέτοιο επιδιώκει και για τα ευρωπαϊκά ντέρμπι ο Μουρίνιο.




Το el clasico του Γκουαρδιόλα
Σύστημα & Τακτική: Εδώ και 3 χρόνια, από τότε που ανέλαβε την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα, ο Πεπ Γκουαρδιόλα έχει επιβάλλει ένα σύστημα, το σύστημα της "Pep Team". Το plan a έχει φέρει τους Καταλανούς ξανά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο και μάλιστα με τέτοια ορμή που οδηγεί σε δημοψηφίσματα για το εάν αυτή η Μπαρτσελόνα είναι η καλύτερη ομάδα όλων των εποχών. Αυτό το σύστημα, λοιπόν, δεν αλλάζει. Κατά καιρούς έχει δοκιμάσει διάφορα πράγματα, συνήθως σε αγώνες όχι και τόσο σημαντικούς, αλλά είτε δεν του βγήκαν, είτε του βγήκαν αλλά κυρίως ως αποτέλεσμα της διαφοράς δυναμικότητας με τον αντίπαλο. Οπως και να 'χει, στα 2 εναπομείντα el clasico, δεν πρόκειται να κάνει πειραματισμούς, όπως δεν έκανε ούτε στα 2 πρώτα των... world series, κάτι που δεν του βγήκε σε καλό.


Στο τέρμα φυσικά επανέρχεται ο Βίκτορ Βαλδές, όχι επειδή ο Χοσέ Πίντο λάθεψε κάπου στον τελικό κυπέλλου, αλλά επειδή ο Καταλανός είναι ο βασικός τερματοφύλακας της ομάδας. Ακριβώς μπροστά του, για πρώτη φορά σε αυτήν τη σειρά των el clasico, ο Βαλδές θα έχει γνώριμα πρόσωπα. Ο Κάρλες Πουγιόλ προστατεύθηκε στο κύπελλο μετά την λάθος επιλογή του (και υποτροπή στον τραυματισμό) στο ματς πρωταθλήματος και πλέον θα χρησιμοποιηθεί σε πολύ καλύτερη κατάσταση, προσδίδοντας ταχύτητα στην σχετικά αργή άμυνα των Καταλανών. Δίπλα του ο Γεράρδ Πικέ, ο οποίος εδώ και λίγους μήνες γίνεται πρωτοσέλιδο κυρίως για τη σχέση του με τη Σακίρα και όχι για την απόδοσή του στον αγωνιστικό χώρο, κάτι που θέλει να αλλάξει. Εξάλλου, στα 2 περσινά ντέρμπι είχε διακριθεί "σβήνοντας" τον Ρονάλντο, κάτι που απέτυχε να κάνει μέχρι στιγμής.

Στο δεξί άκρο υπάρχει ο αδιαμβισβήτητος Ντάνι Αλβες, ο οποίος, όμως, φέρει ευθύνη για αρκετές εκ των επιθέσεων της Ρεάλ στα 2 πρώτα ματς. Ως εκ τούτου, έλαβε εντολές από τον Γκουαρδιόλα για περισσότερη προσοχή στα αμυντικά καθήκοντα, ενώ για τα επιθετικά οι αρμοδιότητές του και οι αέναες κινήσεις του για ακόμη μία φορά θα έχουν ως στόχο την μειωμένες αμυντικές δυνατότητες του συμπατριώτη του Μαρσέλο. Αριστερά, ελλείψει Ερίκ Αμπιντάλ, προκρίνεται ξανά η περίπτωση του Αντριάνο αντί του Μάξουελ. Το φετινό μεταγραφικό απόκτημα του συλλόγου έκανε μία συμπαθητική προσπάθεια στα 2 προηγούμενα ντέρμπι, αλλά όποτε ο Ρονάλντο μετατοπίζονταν στην πλευρά του αφενός άφηνε τα επιθετικά καθήκοντα (έκανε πολύ καλά overlap στο δεύτερο μέρος του τελικού κυπέλλου, όταν είχε μπροστά του τον Πέδρο), αφετέρου δεν είναι ο καλύτερος αμυντικός και σε αρκετές φάσεις ηττήθηκε από τον προσωπικό αντίπαλό του. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί την καλύτερη από τις διαθέσιμες επιλογές του Γκουαρδιόλα (Μάξουελ, μετακίνηση Πουγιόλ στα άκρα όπως είχε κάνει ανεπιτυχώς πέρυσι παρά το θετικό αποτέλεσμα) και θα προτιμηθεί.


Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα 1-1
Μπροστά από την άμυνα θα βρίσκεται ο Σέρχιο Μπουσκέτς, ο οποίος καθ' ομολογία του Τσάβι σε πρόσφατη συνέντευξή του στο "World Soccer" είναι ο κορυφαίος παίκτης του κόσμου στο να δίνει την μπάλα με τη μία. "Κάνει κοντρόλ, βλέπει τον συμπαίκτη και δίνει την πάσα με μία κίνηση", είχε πει ο "μαέστρος" της πάσας και αυτήν την ιδιότητά του θα πρέπει να χρησιμοποιήσει περισσότερο σε αυτά τα ντέρμπι, αφού στα προηγούμενα η Μπαρτσελόνα αντιμετώπισε πρόβλημα κυκλοφορίας της μπάλας και είχε ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό λανθασμένων μεταβιβάσεων (έστω κι αν συγκριτικά με τη Ρεάλ πάλι το ποσοστό επιτυχών πασών ήταν πολύ μεγαλύτερο). Οσο για τα αμυντικά καθήκοντα, ο ρόλος του είναι πιο απλός από αυτόν του Πέπε στη Ρεάλ, αφού θα έχει περισσότερες βοήθειες από τους συμπαίκτες του. Μπορεί να μην διαθέτει τα αμυντικά προσόντα του πολιτογραφημένου Πορτογάλου, ωστόσο καλύπτει την απώλεια δύναμης και ταχύτητας με εγκεφαλική διεργασία, προβλέποντας άριστα την επόμενη κίνηση του αντιπάλου. Στα συγκεκριμένα παιχνίδια, πάντως, η ανάπτυξη της Ρεάλ γίνεται από τα άκρα, κάτι που σημαίνει ότι και ο Μπουσκετς θα αναγκαστεί να αφήσει τον άξονα για να δώσει αμυντικές βοήθειες στους ακραίους μπακ του. 


Το πρόβλημα εντοπίζει λίγο πιο μπροστά και το προκαλεί η ξαφνική απώλεια του Αντρές Ινιέστα. Εφόσον τη δήλωση πως "θα λείψει 100%" την έκανε ο Γκουαρδιόλα και όχι ο Μουρίνιο, η απουσία του ποδοσφαιριστή των Καταλανών με τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής φέτος μαζί με τον Μέσι είναι βέβαιη και η κατάσταση χρειάζεται προσεκτική αντιμετώπιση. Σε προηγούμενες περιπτώσεις απουσίας του Τσάβι ή του Ινιέστα, η πρώτη επιλογή του Γκουαρδιόλα ήταν ο Σεϊντού Κεϊτά. 

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, και με τον Καταλανό τεχνικό να μην δείχνει να εμπιστεύεται άλλους ποδοσφαιριστές πλην της βασικής ενδεκάδας και ακόμη 2-3 από τον πάγκο, αυτή θα είναι η λύση που θα δοθεί για την κάλυψη του κενού που αφήνει ο σκόρερ του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010. Μόνο που αυτή η λύση τοποθετεί περισσότερα βαρίδια στην πλάτη του Τσάβι, ο οποίος στα 2 προηγούμενα ντέρμπι είχε κλειστεί αρκετά καλά από τους αντιπάλους του. 

Σε συνδυασμό με τις λιγότερες επιλογές για την πάσα ελέω της παραμονής στα μετόπισθεν του αριστερού μπακ, η παρουσία δίπλα του ενός παίκτη που δεν έχει την ίδια "χημεία" με τον Ινιέστα θα αναγκάσει τον Τσάβι να παίξει περισσότερο με την δεξιά πτέρυγα και να ζητήσει περισσότερες βοήθειες από τους επιθετικούς. 

Εναλλακτικές: Ο τραυματισμός του Ινιέστα δίνει στον Γκουαρδιόλα τρεις επιλογές για το κέντρο, εκτός από αυτήν που κατά πάσα πιθανότητα θα χρησιμοποιήσει. Η μία είναι να ανεβάσει τον Μπουσκέτς κάποια μέτρα, μιας και συνεργάζεται πολύ καλά με τον Τσάβι, και τη θέση του Ισπανού να πάρει ο Χαβιέρ Μαστσεράνο, ο οποίος, πάντως, δεν έχει ενταχθεί πλήρως ακόμα στο παιχνίδι των "μπλαουγκράνα". Από εκεί και πέρα, έχει τη δυνατότητα αντικατάστασης με διαφορετικό πρόσωπο. Ενα εξ αυτών είναι ο Τιάγκο Αλκάνταρα, ο γιος του Μαζίνιο που έχει καταπλήξει για την ηλικία του και τις ευκαιρίες που έχει πάρει με το πόσο μοιάζει ο τρόπος παιχνιδιού του (και η αποτελεσματικότητά του) με αυτόν του Τσάβι. Η έτερη επιλογή είναι η χρησιμοποίηση του Ιμπραχίμ Αφελάι σε μία θέση που γνωρίζει πολύ καλά. 
Παρ' όλα αυτά ο Γκουαρδιόλα δεν έχει δείξει εμπιστοσύνη για τέτοιο επίπεδο σε αυτούς τους 2 παίκτες και παρότι επί χάρτου τα σενάρια είναι εφαρμόσιμα, επί χόρτου δεν θα προκριθούν. 
Εκεί προκαλείται και το μεγάλο ερώτημα. Ο Ντάβιντ Βίγια μετά από 11 ματς δίχως γκολ κατάφερε να σκοράρει απέναντι στην Οσασούνα, ωστόσο η φόρμα του δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Στον τελικό του κυπέλλου αδυνατούσε να μπει στον ρυθμό του αγώνα, έχοντας να αντιμετωπίσει παράλληλα και πολύ σκληρά μαρκαρίσματα ακόμα και από συμπαίκτες του στην εθνική Ισπανίας. Η ροή του αγώνα τον βρήκε χαμένο πίσω από τις γραμμές άμυνας της Ρεάλ και μία αντίστοιχη απόδοση και στο 3ο κατά σειρά ντέρμπι θα βλάψει αρκετά την Μπαρτσελόνα. 

Ο Πέδρο, από την πλευρά του, βρίσκεται σε λίγο καλύτερη κατάσταση, νίκησε τον Αρμπελόα όταν άλλαξε πλευρές με τον Βίγια και πήγε αριστερά στο μοναδικό καλό ημίχρονο της Μπαρτσελόνα από τα 4 συν την παράταση που έχει παίξει κόντρα στη Ρεάλ και ήταν η 2η απειλή των Καταλανών για την εστία του Ικερ Κασίγιας. Με τον Τσάβι να "παίζει" περισσότερο την δεξιά πτέρυγα (εν αντιθέσει με την αριστερή που έκανε στον τελικό) θα πάρει περισσότερες μπαλιές και με τη βοήθεια του Αλβες απέναντι στον "αδύναμο κρίκο" της άμυνας της Ρεάλ, Μαρσέλο, θα πάρει περισσότερες ευκαιρίες και θα δημιουργήσει περισσότερα ρήγματα.
Τίποτα από αυτά δεν θα έχει σημασία, όμως, εάν ο Μέσι δεν σταθεί αντάξιος των προσδοκιών.

Ο Αργεντινός με το γκολ απέναντι στην Οσασούνα, το 50ό φετινό, κατέρριψε και το τελευταίο εμπόδιο που του παρουσίαστηκε από πλευράς ρεκόρ, ωστόσο τώρα έρχεται αντιμέτωπος με μια πιο σοβαρή πρόκληση. Η "κατάρα" του σκοραρίσματος απέναντι σε ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο έσπασε στο ματς πρωταθλήματος, ωστόσο σε κανένα από τα 2 παιχνίδια η απόδοσή του δεν προσέγγισε αυτές του ντέρμπι στον πρώτο γύρο ή ακόμα και στα περσινά ματς με την Ίντερ. Γύριζε ακόμα πιο πίσω από όσο προβλέπεται για κρυφός κυνηγός, αδυνατώντας να βρει ελεύθερο χώρο. 

Επεσε στην "παγίδα" των "μερέγκες" χάνοντας σε ουκ ολίγες στιγμές την ψυχραιμία του. Αντεξε στα σκληρά και πολλές φορές αντιαθλητικά μαρκαρίσματα, αλλά αυτή είναι συνθήκη που την αντιμετωπίζει συνεχώς. Τώρα καλείται να κάνει πιο προσιτές επιλογές στις μεταβιβάσεις του, καλύτερα μετρημένες κούρσες όταν επιχειρεί τα περίφημα σόλο του και μετά από 2 παιχνίδια με πρώτο αντίπαλο τον Πέπε, να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες του παιχνιδιού του. 


Σκέψεις: Ο Γκουαρδιόλα έχει αποδείξει σε αυτά τα 3 χρόνια που "κυβερνάει" στην Μπαρτσελόνα πως σε ότιδήποτε έχει να κάνει με το στήσιμο μιας ομάδας σε κάθε επίπεδο και την προετοιμασία ενός αγώνα δεν έχει να ζηλέψει πολλά πράγματα από τους πιο έμπειρους συναδέλφους του. Ωστόσο εντός του αγωνιστικού χώρου σε πολλές περιπτώσεις έχει δείξει την απειρία του και ακόμα δεν έχει κάνει παρεμβάσεις ώστε να αλλάξει τη ροή κάποιου σημαντικού αγώνα. Τώρα καλείται να τα κάνει και τα 2 και μάλιστα απέναντι σε έναν άνθρωπο που τον προκαλεί συνεχώς. 

Η πρώτη αντίδρασή του ήταν η απάντηση. Δεν άφησε ξανά να πέσει τίποτα από όσα είπε ο Μουρίνιο για ακόμα μία φορά. Το εάν έπεσε στην "παγίδα" των mind games του Πορτογάλου κι ηττήθηκε χάνοντας την μέχρι πρότινος απαράμιλλη ψυχραιμία του ή επικράτησε παίζοντας το ίδιο παιχνίδι με τον Special One θα διαφανεί εκεί που έβαλε στοίχημα στην επίμαχη συνέντευξη Τύπου ο Καταλανός: στο γήπεδο. 


Εκεί θα πρέπει να μεταβάλλει το momentum που τούτη τη στιγμή, μετά τα 2 clasico είναι υπέρ των "μερέγκες". Για πρώτη φορά καλείται να πετύχει έναν στόχο μετά από μία αποτυχία (απώλεια κυπέλλου) και μάλιστα χωρίς περιθώριο χρόνου. Ισως εκεί να οφείλεται η συμπεριφορά του στη συνέντευξη Τύπου. 
Ισως να ήταν προμελετημένη η απάντηση-ξέσπασμα στον Μουρίνιο, ώστε να δημιουργήσει με τη σειρά του κλίμα εν όψει του ντέρμπι και να αλλάξει αυτήν τη ροή υπέρ των "μερέγκες, όπως πολλάκις έχει πράξει ο συνάδελφός του. Εξάλλου, κατά δήλωση του Γκουαρδιόλα, μαθαίνει πολλά αγωνιστικά πράγματα από τον Μουρίνιο. Εν συνεχεία, θα πρέπει να ανταπεξέρθει και αγωνιστικά. Πρέπει να αντιμετωπίσει μία ξαφνική και μεγάλη κρίση, την απώλεια του Ινιέστα. Η αντικατάσταση προσώπου (με Κεϊτά) σαφώς δεν είναι επαρκής. Χρειάζονται και σχετικές οδηγίες. Οπως το ίδιο πρέπει να γίνει σε περίπτωση που το plan a δεν λειτουργήσει. 

Μέχρι στιγμής ο Γκουαρδιόλα έχει δείξει πως δεν διαθέτει plan b, αφού όλοι οι πειραματισμοί του (σε ενδεκάδες, συστήματα, τακτικές), είτε καταλήγουν στο... plan a, είτε σε παταγώδη αποτυχία. Προς το παρόν, από τα ρεπορτάζ των Καταλανικών ΜΜΕ, δεν έχει βγει κάτι το ξεχωριστό για την αντιμετώπισή του στα εν λόγω παιχνίδια. Ακόμα και η επιθεώρηση στον αγωνιστικό χώρο του "Μπερναμπέου" πριν την πρώτη προπόνηση, για το ύψος του χόρτου που για ακόμη μία φορά είναι πολύ υψηλότερο από το φυσιολογικό κατόπιν εντόλης Μουρίνιο, δεν περιείχε κάποια αντίδραση, πλην της φυσιολογικής.

"Θα προπονηθούμε στο 'Μπερναμπέου' για να συνηθίσουμε", δήλωσε ο Καταλανός το πρωί της Τρίτης του Πάσχα (27/04). Στην προπόνηση δε, επέμεινε στην ανάπτυξη των Καταλανών με πολλές μεταβιβάσεις και ένα-δύο, χωρίς να δείχνει διάθεση να προβεί σε ριζικές αλλαγές τακτικής πριν από ένα τόσο κρίσιμο ματς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΆΨΤΕ ΤΟ ΣΧΌΛΙΌ ΣΑΣ

Γράψτε το σχόλιό σας με κόσμιο τρόπο.Χωρίς προσβλητικά μηνύματα και βρισιές σε οποιονδήποτε. ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ!

Δεν θα δημοσιεύονται σχόλια που γράφονται σε greeklish

Powered By Blogger

Το αρχείο του blog