Translate

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Ρεάλ Μαδρίτης vs Μπαρτσελόνα



Το πρώτο από τα τέσσερα συνεχόμενα clasico τελείωσε χωρίς νικητή και χωρίς να προσφέρει ιδιαίτερες συγκινήσεις. Άλλωστε ήταν και το πιο αδιάφορο απ’ όλα αφού η Μπαρτσελόνα ακόμα και αν έχανε από την Ρεάλ πολύ δύσκολα δεν θα έπαιρνε το πρωτάθλημα. Πλέον, τα παιχνίδια που απομένουν είναι αυτά που… καίνε, με τον τελικό στο Μεστάγια να κρίνει τον πρώτο τίτλο της σεζόν.
 
 
Μέχρι τώρα Γκουαρδιόλα και Μουρίνιο έχουν αναμετρηθεί δύο φορές σε clasico, με τις δύο αναμετρήσεις να είναι εκ διαμέτρου αντίθετες, όχι μόνο για το τελικό αποτέλεσμα και τον νικητή αλλά και για τον τρόπο που προσέγγισαν οι δύο προπονητές το παιχνίδι.


Η αναμέτρηση στο "Καμπ Νόου" έληξε με το επιβλητικό 5-0 υπέρ της Μπαρτσελόνα αλλά ο Special έμαθε πως θα πρέπει να… φοβάται περισσότερο τους μπλαουγκράνα για να μην μετατραπεί το παρατσούκλι του σε Special One, 2, 3, 4 ,5, όπως πολύ εύστοχα είχε βάλει τίτλο το Sport24.gr και υιοθέτησε η Marca ως τον καλύτερο στον κόσμο! Στον επαναληπτικό του Μπερναμπέου ο Μουρίνιο παρέταξε την Ρεάλ με σαφής αμυντικούς προσανατολισμούς καθώς κατάλαβε πως η συγκεκριμένη ομάδα είναι εξαιρετικά δύσκολο να την παίξεις στα… ίσια.

Ο τελικός του Κυπέλλου, όμως, είναι ένα τελείως διαφορετικό παιχνίδι. Τόσο από τα δύο του πρωταθλήματος, όσο και από αυτά που έρχονται για το Τσάμπιονς Λιγκ. Η Μπαρτσελόνα δεν πρόκειται να παίξει φουλ επίθεση και ο Μουρίνιο αφού έμαθε το μάθημά του δεν θα την χτυπήσει με την άμυνα στη σέντρα. Βέβαια για να πάρει κάποια από τις δύο ομάδες το Κύπελλο θα πρέπει να κερδίσει κι εκεί κρύβεται το μυστικό του τελικού αλλά και η… μαγεία του.


Ειδικά ο Special One έχει δεχθεί δριμύτατη κριτική για τον τρόπο που... αναγκάζει την Βασίλισσα να παίζει κόντρα στην Μπαρτσελόνα. Οι Μερένχες έχουν μάθει να παίζουν ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας και το στυλ του Μουρίνιο... ξινίζει σε πολλούς αλλά αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να περιμένουν άπαντες από το καλοκαίρι. Άλλωστε ο Ζοζέ δεν φημίζεται για το ελκυστικό ποδόσφαιρο που παίζει.


Ο... φοβιτσιάρης Μουρίνιο και το κατενάτσιο της Ρεάλ


Το... κατενάτσιο όπως αναφέρει η As είναι ο πιο ήπιος χαρακτηρισμός αφού ο Αλφρέδο Ντι Στέφανο "έστησε" στον τοίχο τον "Μου", σχολιάζοντας το clasico του Σαββάτου: "Η Μπαρτσελόνα ήταν το λιοντάρι και η Ρεάλ το ποντίκι. Η Μπαρτσελόνα δεν παίζει απλά ποδόσφαιρο, οι παίκτες της χορεύουν στο γήπεδο. Χειρίζονται την μπάλα με σεβασμό και λατρεία. Το ποδόσφαιρο τους είναι μία απόλαυση, όχι μόνο για τα μάτια αλλά και για την ψυχή των φιλάθλων. Είναι μία απόλαυση να βλέπεις αυτή την ομάδα. Δυστυχώς η Ρεάλ έδειξε ότι δεν έχει προσωπικότητα".


Κανείς δεν μπορεί ν' αμφισβητήσει τις απόψεις του επίτιμου προέδρου της Ρεάλ και ενός από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών αλλά δυστυχώς για την Βασίλισσα δεν υπάρχει άλλος τρόπος ν' αντιμετωπίσει ΑΥΤΗ την Μπαρτσελόνα. Ο Special  δεν είναι φαν του θεαματικού ποδοσφαίρου, αλλά της ουσίας και αυτό θα προσπαθήσει να πάρει την Τετάρτη το βράδυ. Δεν τον ενδιαφέρουν όσα λέγονται είτε από τον ζωντανό θρύλο της Ρεάλ είτε από τον αντίστοιχο της Μπάρτσα: "Ο Μουρίνιο έκανε ένα μεγάλο κομπλιμέντο στην Μπαρτσελόνα παρατάσσοντας επτά αμυντικούς. Θα πρέπει να είναι πολύ φοβισμένος όποιος καταφεύγει σε τέτοιες πρακτικές. Τελικά, ο Μουρίνιο είναι ένας προπονητής που δεν ενδιαφέρεται για το καλό ποδόσφαιρο, παρά μόνο για τίτλους", δήλωσε ο Γιόχαν Κρόιφ...


Δεν αλλάζει τακτική ο Μουρίνιο


Παρά τα όσα ακούγονται και γράφονται ο Μουρίνιο δεν πρόκειται ν' αλλάξει τακτική. Γνωρίζει πολύ καλά πως δεν μπορεί να παίξει την Μπαρτσελόνα στα ίσια και θα προσπαθήσει να... κλέψει το παιχνίδι ακολουθώντας την τακτική της Ίντερ και όχι της Άρσεναλ, της Μάντσεστερ ή αυτή του πρώτου clasico στο "Καμπ Νόου". Η σκέψη του είναι ορθή γιατί πολύ απλά η συγκεκριμένη Μπαρτσελόνα δεν παίζεται διαφορετικά όσο άσχημα και αν ηχεί αυτό στα αυτιά των φίλων της Βασίλισσας.


Πρωταρχικός στόχο τους Μουρίνιο θα είναι να σταματήσει τον Τσάβι και να μην τον αφήσει να αλωνίζει όπως έκανε στο 5-0 του πρώτου γύρου. Ο Εζίλ αποδείχθηκε πως δεν μπορεί ν' ακολουθήσει τον Ισπανό στο κέντρο και γι αυτό το λόγο ο Πέπε θ αναλάβει πάλι το ρόλο του κόφτη ώστε να δέσει το κέντρο της Ρεάλ. Ο Βραζιλιάνος δεν θα παίξει μαν του μαν τον Μέσι όπως πολλοί περιμένουν αλλά θα παίξει στο χώρο προσπαθώντας με το Physical game του να χαλάσει το ρυθμό της Μπαρτσελόνα. Ο Βραζιλιάνος στο παιχνίδι του Σαββάτου ήταν με διαφορά ο καλύτερος του γηπέδου αλλά θα πρέπει να προσέξει τα μαρκαρίσματά του αν θέλει να τελειώσει με έντεκα η Ρεάλ.


Μαζί του και λίγο πιο μπροστά θα έχει τον Τσάμπι Αλόνσο, ενώ ο Κεντίρα θα είναι ο πιο επιθετικογενής παίκτης του κέντρου, προσπαθώντας με τις συχνές κάθετες προωθήσεις του να εκμεταλλευτεί χώρους και να δημιουργήσει προβλήματα στην άμυνα της Μπαρτσελόνα. Τέλος, όσον αφορά την οπισθοφυλακή της Ρεάλ, τη θέση του τιμωρημένου από το πρωτάθλημα, Αλμπιόλ, θα πάρει ο Αρμπελόα.


Κασίγιας - Ράμος, Καρβάλιο, Αρμπελόα, Μαρσέλο - Πέπε, Τσάμπι Αλόνσο, Κεντίρα - Εζίλ, Ντι Μαρία, Ρονάλντο (4-3-3)


Κλειδί ο ρόλος του Εζίλ και το τρίγωνο στην επίθεση


Θεωρείται σχεδόν σίγουρο –και σωστό- πως ο Special θα θελήσει να μπλοκάρει την Μπαρτσελόνα κατά πρώτο λόγο και στη συνέχεια να πάρει το ματς εκμεταλλευόμενος την ταχύτητα και τις επιθετικές αρετές των Ρονάλντο, Ντι Μαρία και Εζίλ. Ο Μουρίνιο θέλει να πάει το ματς στη δύναμη, εκνευρίζοντας αν είναι δυνατόν τους Τσάβι-Ινιέστα-Μέσι με δυνατά μαρκαρίσματα και θα περιμένει από τον Ρονάλντο να δικαιολογήσει τα χρήματα που λαμβάνει.



Ο παίκτης κλειδί για την Ρεάλ δεν θα είναι όμως ο Πορτογάλος σταρ. Ο Εζίλ θα κρίνει εν πολύς το παιχνίδι της Βασίλισσας κάτι που φάνηκε και από την είσοδό του στο clasico του Σαββάτου. Ο Γερμανός αλλάζει πλήρως τον τρόπο ανάπτυξης των Μερένχες καταργώντας τις βαθιές μπαλιές με έξυπνες κάθετες πάσες και κινήσεις που δεν έχει άλλος μέσος της Ρεάλ. Ο Μουρίνιο ετοιμάζει ένα τρίγωνο στην επίθεση με τον Εζίλ στο κέντρο και τους Ρονάλντο-Ντι Μαρία στις πτέρυγες έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί το 100% από τους τρεις. Την ευφυΐα του πρώτου και την ταχύτητα/ταλέντο των άλλων δύο.


Το τρίγωνο στην επίθεση της Ρεάλ Μαδρίτης με τον Εζίλ να είναι ο μαέστρος


Όπως αναφέραμε η τακτική που θα ακολουθήσει πιθανότατα ο Μουρίνιο εξαρτάται πολύ από τις ατομικές ενέργειες και εμπνεύσεις των επιθετικών. Συνοψίζοντας, οι παίκτες κλειδιά της Ρεάλ θα είναι ο Πέπε (σε ρόλο αμυντικού χαφ), ο Κεντίρα και ο Ρονάλντο και ο Εζίλ. Σε αντίθεση με την Μπαρτσελόνα που είναι ομάδα συνόλου η Ρεάλ δεν έχει προλάβει να αποκτήσει τέτοια ταυτότητα και αυτό συνεπάγεται πως εξαρτάται πολύ περισσότερο από τις προσωπικές ενέργειες των απίστευτα ταλαντούχων επιθετικογενών παικτών της. Ο Μουρίνιο θα περιμένει από αυτούς να βάλουν το γκολ και στη συνέχεια θ αναλάβει ο ίδιος να το κρατήσει καταστρέφοντας το ποδόσφαιρο αλά playstation της Μπάρτσα.

 

Η γνωστή ΟΜΑΔΑ της Μπαρτσελόνα

Στην Μπαρτσελόνα τα πράγματα είναι πολύ απλά. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα δεν θα χρειαστεί να σκεφτεί πολλά πράγματα για να φτιάξει την 11άδα του. Η Μπάρτσα είναι μία ομάδα δουλεμένη εδώ και πάρα πολύ καιρό, ξέρει τι θα κάνει μέσα στο γήπεδο και έχει κερδίσει με τις εμφανίσεις της όλα αυτά τα χρόνια ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Δεν χρειάζεται να προσαρμόσει το παιχνίδι της ανάλογα με τον αντίπαλο. Το σίγουρο είναι πως η Μπαρτσελόνα θα κατέβει στο Μεστάγια για να παίξει το παιχνίδι της, αλλά επειδή πρόκειται για έναν τελικό και μάλιστα με αντίπαλο την Ρεάλ Μαδρίτης, ο Γουαρδιόλα θα κρατήσει λίγο τα… γκέμια.

Η ενδεκάδα είναι λίγο πολύ γνωστή με την πιθανή απουσία του Πουγιόλ να κρίνει μία θέση. Ο αρχηγός των Καταλανών επέστρεψε μετά από πολύμηνη απουσία αλλά τραυματίστηκε και η ετοιμότητά του για ένα τέτοιο παιχνίδι είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Σε περίπτωση που ο… Σερίφης δεν πάρει το “ok” από το ιατρικό επιτελείο θεωρείται σίγουρο πως τη θέση του θα πάρει ο Μπούσκετς. Με τον Πικέ δεν τα έχει πάει και πολύ καλά ως δίδυμο αλλά φαντάζει και είναι καλύτερη λύση από τον Μαστσεράνο.

Σε περίπτωση που ο Μπούσκετς πάει στο κέντρο της άμυνας τότε τη θέση του στα χαφ θα πάρει είτε ο Μαστσεράνο, είτε ο Κειτά. Ο πρώτος είναι κλασικό αμυντικό χαφ με αρετές στις δυνατές μάχες και με ατελείωτα χιλιόμετρα στο γήπεδο, ενώ ο μέσος από το Μάλι γνωρίζει πολύ καλύτερα τον τρόπο παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό σε αυτή την ομάδα, ενώ είναι πιο αποτελεσματικός επιθετικά.

Η άλλη θέση που είναι ακόμα ανοιχτή είναι αυτή του αριστερού μπακ με τον Αντριάνο και τον Μάξγουελ να συναγωνίζονται. Ο πρώτος έπαιξε στο clasico του Σαββάτου αλλά ο δεύτερος είναι πάντα μία αξιόπιστη λύση. Οι διαφορές τους δεν είναι μεγάλες καθώς αμφότεροι είναι καλύτεροι επιθετικά απ' ότι αμυντικά με τον Γουαρδιόλα σίγουρα να προτιμούσε να έχει στην διάθεσή του τον Αμπιντάλ. Η συγκεκριμένη θέση πάντως, δεν θα επηρεάσει επιθετικά το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα με τον Αντριάνο να φαντάζει καλύτερος για το μαρκάρισμα του Ρονάλντο.

Οι υπόλοιπες θέσεις είναι… κλεισμένες εδώ και καιρό. Ο Άλβες θα είναι στο δεξί άκρο της άμυνας, ο Τσάβι με τον Ινιέστα στο κέντρο και οι Βίγια, Πέδρο, Μέσι θα σηκώσουν το βάρος της επίθεση. Ο Πεδρίτο βέβαια δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση το τελευταίο διάστημα αλλά δύσκολα θα χάσει τη θέση του. Το ίδιο ισχύει και για τον Βίγια που έχει "ξεχάσει" το γκολ αλλά αυτός τουλάχιστον είναι μέσα στις φάσεις, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό για τους επιθετικούς.


Πίντο - Ντάνι Άλβες, Πουγιόλ/Μπούσκετς, Πικέ, Μάξγουελ/Αντριάνο - Μπούσκετς/Μαστσεράνο/Κειτά, Τσάβι, Ινιέστα - Βίγια, Πέδρο, Μέσι (4-3-3)


Τέλος, ειδικά αναφορά πρέπει να γίνει στον Πίντο που θα κάτσει κάτω από τα δοκάρια της Μπαρτσελόνα. Ο Ισπανός έχει παίξει σε όλα τα παιχνίδι της Μπάρτσα και ο Γουαρδιόλα θα τον εμπιστευθεί στον τελικό επιβραβεύοντας τον. Φυσικά και ο Βαλδές είναι καλύτερος αλλά στην Ισπανία συνηθίζεται στο Κύπελλο να παίζει ο αναπληρωματικός πορτιέρο. Βέβαια το ρίσκο υπάρχει γιατί μιλάμε για τελικό και ένα τερματοφύλακα (Πίντο) που δέχεται ένα γκολ ανά δύο παιχνίδια, με την... γκέλα να είναι πάντα στο πρόγραμμα.

Ο Τσάβι και μετά όλοι οι άλλοι...

Στο στρατόπεδο της Μπαρτσελόνα μπορεί όλα τα φλας να πέφτουν πάνω στον Λιονέλ Μέσι καθώς είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο αλλά η ομάδα που έχει χτίσει ο Γκουαρδιόλα εξαρτάται από τον Τσάβι Ερνάντεθ. Ο Ισπανός μέσος είναι το Α και το Ω των μπλαουγκράνα και αν καταφέρει να κάνει το παιχνίδι του τότε η Μπαρτσελόνα θα κερδίσει το Κύπελλο. Καλός ο Μέσι, εξαιρετικός ο Ινιέστα, ταχύτατος και επικίνδυνος ο Βίγια αλλά όλοι αυτοί χωρίς τον Τσάβι δεν θα μπορέσουν να κερδίσουν. Το αντίθετο μπορεί να συμβεί…

Όσον κι αν φαίνεται περίεργο πολύ σημαντικός παράγοντας για το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα είναι και η άμυνά της. Η ανάπτυξη της ξεκινάει από τους αμυντικούς και η απουσία του Πουγιόλ ίσως στοιχίσει τόσο στο κέντρο της άμυνας όσο και στα χαφ απ όπου θα λείψει ο Μπουσκέτς. Οι καταλανοί ξεκινούν όλες τις επιθέσεις από την άμυνα με το αμυντικό χαφ να οπισθοχωρεί σημαντικά ώστε να ανοιχτούν οι κεντρικοί αμυντικοί και ν ανέβουν στην επίθεση οι ακραίοι μπακ. Όλα είναι αλυσίδα και αν κάτι δεν λειτουργήσει σωστά στην αρχή τίποτα δεν θα ολοκληρωθεί εν τέλει.

Εν αρχή λοιπόν είναι ο Τσάβι και από εκεί και πέρα είναι θέμα συνόλου. Αν ο Ισπανός βρει χώρο και κάνει αυτά που θέλει τότε η Μπαρτσελόνα θα παραδώσει για ακόμα μία φορά μαθήματα απολαυστικού ποδοσφαίρου όπως στο 5-0. (Για όποιον δεν θυμάται υπάρχει και το παραπάνω βίντεο). Φυσικά ο Μέσι μπορεί με μία ενέργεια να πάρει το παιχνίδι αλλά αυτό δεν είναι εύκολο. Αν κάποιος έχει αμφιβολίες περί αυτού μπορεί να ρωτήσει του οπαδούς της Αργεντινής που δεν έχουν τον Τσάβι και το ΣΥΝΟΛΟ της Μπαρτσελόνα ώστε να κάνει μαγικά ο… μικρός.

Η μαγεία είναι, πως όλα μπορούν να καταρριφθούν

ΟΛΑ τα παραπάνω ισχύουν μέχρι να ξεκινήσει ο αγώνας στο Μεστάγια. Οι αναλύσεις μπορούν να καταστραφούν αν ο Μέσι περάσει όλη την ομάδα και ανοίξει νωρίς το σκορ. Αν ο Ρονάλντο εκτελέσει φάουλ και στείλει την μπάλα στο παραθυράκι από τα 60 μέτρα.

 Αν κάποιος αποβληθεί, αν, αν… Είναι πολλά τα αν και το σημαντικότερο σε αυτά τα παιχνίδια είναι η μέρα που θα βρεθούν ορισμένοι ποδοσφαιριστές. Μην ξεχνάμε πως είναι ΕΝΑ ματς και ΕΝΑ τρόπαιο. Προβλέψεις δύσκολα γίνονται και οι αναλύσεις σε παίκτες που μπορούν να σε εκθέσουν με μία και μόνο ενέργεια από το πλουσιοπάροχο ρεπερτόριό τους είναι ακόμα πιο… επίφοβες.

Το σίγουρο είναι πως θα απολαύσουμε ένα ΜΕΓΑΛΟ ματς και στο τέλος θα ξέρουμε πως έπονται ακόμα δύο!


Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα Copa Del Rey Final 2011 by kouvanos



Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης Official Trailer by kouvanos


fotisbazakas.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΓΡΆΨΤΕ ΤΟ ΣΧΌΛΙΌ ΣΑΣ

Γράψτε το σχόλιό σας με κόσμιο τρόπο.Χωρίς προσβλητικά μηνύματα και βρισιές σε οποιονδήποτε. ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ!

Δεν θα δημοσιεύονται σχόλια που γράφονται σε greeklish

Powered By Blogger

Το αρχείο του blog